Športové aktuality
3 min. čítania

Zdeno Chára zvládol aj New York a mieri na Londýn

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Zdeno Chára po maratóne v Lowelli.
Foto
TWITTER Bay State Marathon

Zdeno Chára odbehol po Bostone aj ďalší z veľkých maratónov, v nedeľu v New Yorku zvládol trať dlhú 42 195 m za 3:19:19 h. Teraz už myslí na ďalšie veľké maratóny v Tokiu, Londýne, Berlíne či v Chicagu. Za posledných sedem mesiacov zvládol päť maratónov. Jeho osobný rekord 3:16:26 h, ktorý sa mu nepodarilo v New Yorku pokoriť.

Zdeno Chára bežal v New Yorku dlho na čas 3:15 h. Ešte v polovici trate to vyzeralo tak, že sa mu tento cieľ podarí naplniť. V závere však musel spomaliť. Napriek tomu zvládnuť päť maratónov za sedem mesiacov vo veku 46 rokov je úctyhodné.

Víťaz Stanleyho pohára 2011 ukončil kariéru v roku 2022. Po krátkej prestávke sa s vášňou pustil do vytrvalostných disciplín. Už počas kariéry sa venoval cyklistike, aj vďaka 200 km jazdám na bicykli mal dostatok kondície a mohol odohrať v NHL 24 sezón. Po odchode do hokejového dôchodku pridal aj dlhé behy.

„K maratónom ma priviedla aj zvedavosť,“ povedal Chára pre denník The Sun. „Vždy som bol fanúšikom vytrvalostných športov, kde ľudia posúvajú svoje hranice a snažia sa dokázať, že je to možné. Aj ja som to chcel vyskúšať. Mám šťastie, že som sa zoznámil s ľuďmi, ktorí majú skúsenosti s maratónmi. Boli mi veľmi nápomocní pri poskytovaní správnych rád a usmernení, aby som bol pripravený.“

V apríli zabehol svoj prvý maratón. Okolo celej trate v Bostone mal veľa fanúšikov. „Bolo to neuveriteľné. Nevedel som, čo mám očakávať. Ľudia ma v Bostone poznali, vedeli o mojom zámere a boli pri trati. Cítil som sa ako na nejakej prehliadke,“ zaspomínal si Chára, ktorý od Bostonu bežal pred New Yorkom tri maratóny. V meste Lowell v štáte Massachusetts finišoval v osobnom rekorde 3:16:26 h.

Bola to aj príprava na slávny maratón v New Yorku. Pred jeho štartom víťaz Norrisovej trofeje pre najlepšieho obrancu NHL hovoril: „Dúfam, že sa budem cítiť silný a nebudú na trati žiadne zlé úseky. Nie je to ľahká trať, ale absolvoval som tréning, takže dúfam, že to bude dobré.“

V budúcnosti pomýšľa bývalý skvelý obranca na ďalšie maratónske štarty. Do úvahy prichádzajú predovšetkým veľké maratóny. „Na budúci rok v apríli bude pravdepodobne Londýn mojim ďalším cieľom. Bolo by skvelé, ak by som dokončil všetky veľké maratóny po celom svete. Konajú sa v rôznych krajinách a v rôznych ročných obdobiach.“

Po konci kariéry musel zmeniť svoj tréningový režim. V hokeji sa zameriaval na rýchlosť a intenzitu, teraz sa sústredí na vytrvalosť. „Bola to poriadna zmena. Hokej je rýchly a výbušný. Ale v mojom veku mi vyhovuje, že sa nemusím naháňať za nejakými bláznivými časmi, ale absolvovať tieto preteky a cítiť sa silný,“ dodal pre The Sun.

Podujatia a športovci
Tagy
paris
Ukazsa2024 Pankova

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV