Športové aktuality
7 min. čítania

Utorok na EH 2023: Volko vyhral, utvoril sezónne maximum a bude čakať

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth

Ján Volko sa stal víťazom šprintu na 100 m v rámci utorňajších bojov na III. Európskych hrách. Najrýchlejší Slovák dopomohol na štadióne Silesia reprezentačnému tímu 16 bodmi do hodnotenia II. divízie majstrovstiev Európy družstiev, ktoré sú súčasťou Európskych hier. Atletické súboje sa začali deň pred oficiálnym začiatkom multišportového podujatia v Krakove a v Malopoľsku.

V závere textu je aj fotogaléria z dnešného dňa.

Počas utorka sa najväčšia pozornosť v slovenskej výprave sústredila na šprintéra Jána Volka. Na štart nastupoval ako posledný z tímu a dosiahol najlepší výkon. Podarilo sa mu nielenže byť najlepší spomedzi šestnástky šprintérov, ale zabehol aj svoj tohtoročný najlepší výkon 10,24 s a o 2 stotiny sekundy zlepšil minulotýždňové maximum z Kladna.

Ján Volko v tohtosezónnom osobnom maxime

Ján Volko v šprinte na 100 m na EH v Poľsku.
Ján Volko v šprinte na 100 m na EH v Poľsku.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Volko bežal v miernom protivetre. „Môžem byť s časom i výkonom spokojný. V behu boli určite aj chyby, ale tie si preberieme s trénermi. Dôležité je, že sme získali body pre tím. V miernom protivetre to nie je zlý výkon,“ hovoril v mixzóne Ján Volko.

Dvadsaťšesťročný Bratislavčan mal pomalšiu štartovú reakciu 0,162 s. „Vedel som, že štartér drží výstrel dlhšie, ako sme všetci zvyknutí. Štart mi úplne nevyšiel, ale celkovo to bol dobrý výkon. Hovorí sa, keby bolo keby, ale to sa neberie do úvahy. Podal som maximum, čo je najdôležitejšie. Ukazuje sa, že som na dobrej ceste. Zdravie drží, v príprave som urobil, čo sa dá,“ priznal zverenec Nadi Bendovej a Róberta Kresťanka.

Pred štyrmi rokmi v Minsku bol na stovke strieborný. Šancu na medailu má aj teraz v Poľsku, bude však čakať ešte tri dni na výsledok šprintérov z I. divízie. Následne sa časy zoradia a vyhodnotia sa najlepší. Po prvom dni Volko vedie. „Nemá zmysel byť nervózny, výkony ostatných neovplyvním. Či to vyjde, alebo nie, uvidíme. Je to však v atletike neštandardný formát pretekať s niekým, s kým nie ste na dráhe. Je to zvláštne. Tu však ide najmä o body a tie sa podarili,“ prezradil Ján Volko.

Weigertová zabezpečila 12 bodov

Monika Weigertová
Monika Weigertová
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Porciu 12 bodov do tímovej súťaže zabezpečila Slovensku Monika Weigertová. Na 100 m skončila piata za 11,51 v miernom protivetre 0,3 m/s. Pre Weigertovú je to druhý najlepší čas v sezóne.

„Som spokojná, bol pre mňa obrovský zážitok bežať na tomto krásnom štadióne. Som rada, že som bodmi pomohla tímu,“ hovorila šťastná Weigertová. Z pretekov jej úplne ideálne nevyšiel štart, jej štartová reakcia 0,191 bola najpomalšia z celej šestnástky pretekárok, ktoré sa predstavili v utorok podvečer v Chorzówe. „Štart som zadržala. Veľmi som sa sústredila, aby som ho nepokazila a nebola diskvalifikovaná. Chcela som body pre tím. Tá reakcia je však pomalá, neodhadla som to dobre. Vidím, že mám ešte rezervy na zlepšenie.“

Bezeková bojovala do posledného dychu

V behu na 400 m obsadila Alexandra Bezeková v prvom behu 2. priečku v novom slovenskom maxime sezóny 52,85. Celkovo pre slovenský tím získala za 9. najlepší čas dňa 8 bodov do hodnotenia tímových majstrovstiev Európy.

Alexandra Bezeková v cieli behu na 400 m na EH v Krakove.
Alexandra Bezeková v cieli behu na 400 m na EH v Krakove.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Pre Bezekovú to bola v horúcom chorzowskom prostredí pod ostrým páliacim slnkom tretia „štvrťka“ v roku na otvorenom štadióne. „Bežalo sa mi veľmi dobre. Môžem byť spokojná, urobila som maximum pre seba i pre tím. Toto teplo je vítané pre šprintérske disciplíny, ale mne osobne nesedí. Bojovala som však do posledného dychu,“ povedala v mixzóne Alexandra Bezeková.

Atletické súťaže sú na Európskych hrách vždy špecifické. Na prvých v Baku 2015 bojovali atléti iba v rámci III. divízie ME, ktorú Slováci a Slovenky vyhrali. O štyri roky neskôr v Minsku testovala Európska atletika formát DNA a teraz sa bojuje v rámci ME družstiev.

„Tímové súťaže majú svoje špecifiká. Ak má športovec pri individuálnom výkone krízu, väčšinou preteky vzdá. V tíme však bojuje oveľa viac, aj keď mu to nejde a necíti sa dobre. Je potrebné získať body,“ doplnila Bezeková.

Nespokojná Kaňuchová

Veronika Kaňuchová
Veronika Kaňuchová.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Ako prvé zasiahli do bojov guliarka Monika Marjová a kladivárka Veronika Kaňuchová. V guliarskom sektore sa Marjová lúčila už po prvých troch pokusoch, keď s 13,19 m skončila na 14. pozícii. V kladivárskom sektore Kaňuchová postúpila do užšieho finále so 65,54 m z tretej priečky, vo štvrtom pokuse hodila 64,05 m, v piatom prešliapla a súťaž sa jej skončila, keďže bola piata a posledné šieste pokusy absolvovali len najlepšie štyri kladivárky.

„Nie som spokojná. Nie je to výkon, ktorý som chcela, mám na viac, čo ukázala aj rozcvička. Verila som, že hodím oveľa ďalej. Urobila som malé technické chyby, ktoré ma pripravili o lepší výsledok,“ povedala Veronika Kaňuchová.

Oduševnený výkon Žofie Naňovej

Žofia Naňová
Žofia Naňová.
Foto
SOŠV/SAMUEL GALICA

Oduševnený výkon na 5000 m predviedla Žofia Naňová. Finišovala v osobnom rekorde 16:31,19 min na 8. priečke a poriadne o 38 sekúnd si vylepšila svoje osobné maximum. Zverenka Matúša Hujsu sa dlho pohybovala okolo 10. pozície, na posledných 400 m však zrýchlila a posunula sa na 8. pozíciu.

„Tabuľkovo som bola okolo 10., 11. miesta. Chcela som bežať ešte o čosi rýchlejšie. Nevadí, bola to veľmi dobrá skúsenosť. Po dnešnej päťke som zistila, že v nej mám veľké rezervy a musím ešte potrénovať,“ povedala v mixzóne chorzowského štadióna 32-ročná Slovenka.

Naňová absolvovala svoju premiéru na veľkom podujatí. Aj ona si uvedomovala špecifikosť súťaže v Poľsku. „Bojovala som za celý tím. Družstvo ma hnalo dopredu. Je to iné ako na individuálnych behoch. Teraz potrebujem dobre zregenerovať, potom mám deň voľna a následne ma čaká beh na 1500 m. Verím, že mi to pôjde lepšie ako na päťke,“ doplnila Naňová.

Z mužov dosiahol v úvodných disciplínach najlepšie umiestnenie Šimon Bujna, ktorý za 46,89 s obsadil napokon v súčte dvoch behov 8. pozíciu. Rovnako v osobnom rekorde 490 cm skončil aj žrdkár Alan Černý. V stípli na 3000 m finišoval Dávid Mazúch na 9. priečke za 9:01,75. Osobný rekord na 800 m si zabehol Filip Bielek, Matúš Blšták bol v trojskoku so 14,75 m dvanásty. V ženskom disku skončila Barbora Jakubcová trinásta.

VÝSLEDKY – UTOROK

ATLETIKA (II. divízia ME družstiev, konečné výsledky budú známe po všetkých divíziách)

Muži - 100 m: 1. Ján Volko (SR) 10,24. 

400 m: 1. Attila Molnár (Maď.) 45,30, ... 8. Šimon Bujna (SR) 46,89.

800 m: 1. Marino Bloudek (Chor.) 1:47,11, ... 11. Filip Bielek (SR) 1:50,18

3000 m prek.: 1. István Palkovits (Maď.) 8:43,82, ... 9. Dávid Mazúch(SR) 9:01,75.

Žrď: 1. Ivan Horvat (Chor.) 540, ... 8. Alan Černý (SR) 490.

Trojskok: 1. Vladyslav Šepeliev (Ukr.) 16,67, ... 12. Matúš Blšták (SR) 14,75.

Ženy - 100 m: 1. Patrizia van der Wekenová (Lux.) 11,24, ... 5. Monika Weigertová (SR) 11,51.

400 m: 1. Andrea Miklósová (Maď.) 50,67, ... 10. Alexandra Bezeková (SR) 53,85.

5000 m: 1. Agate Cauneová (Lot.) 15:15,21, ... 8. Žofia Naňová (SR) 16:31,19.

Disk: 1. Lisa Pedersenová (Dán.) 59,20, ... 13. Barbora Jakubcová (SR) 44,71.

Guľa: 1. Anita Mártonová (Maď.) 17,74, ... 14. Monika Marjová (SR) 13,19.

Kladivo: 1. Bianca Ghelberová (Rum.) 72,97, ... 5. Veronika Kaňuchová (SR) 65,54.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV