Športové aktuality
Atény/Pireus
2 min. čítania

Gréci odovzdali olympijský oheň Parížanom, do Francúzska ho vezie plachetnica

Momentka z piatkového odovzdania olympijského ohňa na Panaténajskom štadióne. Prezident Helénskeho (Gréckeho) olympijského výboru Spyros Capralos ho odovzdal prezidentovi OH a PH 2024 v Paríži Tonymu Estanguetovi.
Foto
TASR/AP

Olympijský oheň je už na ceste z Grécka do Francúzska. Prezident organizačného výboru olympijských a paralympijských hier v Paríži 2024 Tony Estanguet si ho pri piatkovej ceremónii na Panaténajskom štadióne prevzal z rúk prezidenta Helénskeho (Gréckeho) olympijského výboru Spyrosa Capralosa a v sobotu už oheň v prístave Pireus naložili na plachetnicu Belem, ktorá ho povezie cez Stredozemné more do Francúzska. Na pôde hostiteľskej krajiny olympijský oheň privítajú 8. mája v Marseille.

Oheň pre tohtoročné olympijské hry zapálili pri tradičnej ceremónii 16. apríla v antickej Olympii. Z dejiska starovekých Olympijských hier potom štafeta s ohňom putovala desať dní po území Grécka. Jej domáca púť sa skončila v Aténach, kde oheň vyniesli aj na slávnu Akropolu.

V Aténach bolo aj miesto tradičnej odovzdávky olympijského ohňa organizátorom nadchádzajúcich OH. Táto ceremónia sa zvyčajne odohráva na Panaténajskom štadióne, ktorý bol centrom prvých novovekých OH v roku 1896. Po odovzdaní ohňa ho v špeciálnom kahanci na noc uskladnili na francúzskej ambasáde v Aténach.

Pireus je aténsky prístav. Odtiaľ sa v sobotu s ohňom vydala renovovaná trojsťažňová plachetnica Belem, ktorú postavili ešte v 19. storočí. Počas úvodných kilometrov plavby ju sprevádzalo 26 plachetníc, vrátane kópie starovekej gréckej trirémy Olympias.

Ako uvádza TASR, prezident organizačného výboru OH 2024 Tony Estanguet pred štartom plachetnice pripomenul symboliku Belemu, ktorý vyplával na more len niekoľko týždňov pred OH v Aténach 1896.

Do prístavného Marseille dorazí Belem po 12-dňovej plavbe po Stredozemnom mori. Z druhého najväčšieho mesta krajiny poputuje štafeta 68 dní po francúzskom území nielen v Európe, ale aj v niekdajších francúzskych kolóniách na iných kontinentoch, ktoré sú stále pod správou vlády v Paríži. Sú to Guadeloupe, Guyana, Martinique, Francúzska Polynézia a ostrov Réunion. Trať štafety povedie celkove cez štyristo miest a s pochodňou sa má vystriedať okolo 10-tisíc ľudí.

p24

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV