Šport a olympizmus
Bratislava
3 min. čítania

Prezident SOŠV sa stretol so štátnym tajomníkom MŠVVM SR

Štátny tajomník Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR Ján Hrinko a prezident SOŠV Anton Siekel na pôde Slovenského olympijského a športového výboru.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

Prezident Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Anton Siekel prijal v stredu na pôde SOŠV štátneho tajomníka Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVM) SR Jána Hrinka. Témou ich stretnutia bola problematika školského športu, ale aj nastavenie spolupráce a komunikácie medzi SOŠV ako strešnou organizáciou slovenského športu a dvoma ministerstvami, ktoré po novom zabezpečujú štátnu starostlivosť o šport.

Po zmene kompetenčného zákona síce od 1. februára rozhodujúci diel štátnej starostlivosti o športu prevzalo do svojej pôsobnosti novovzniknuté Ministerstvo cestovného ruchu a športu (MCRŠ) SR, ale školský šport zostal naďalej v správe rezortného ministerstva, zastrešujúceho oblasť školstva. V spolupráci s MŠVVM SR sa aj naďalej realizuje projekt Olympijského odznaku všestrannosti (OLOV), ktorý inicioval SOŠV.

Anton SiekelJán Hrinko na stretnutí diskutovali o celkovej situácii školského športu a o jeho podpore predovšetkým na základných, ale aj na stredných školách. S touto témou úzko súvisí aj množstvo a stav školských telocviční, ktoré sú do určitej miery limitujúcim faktorom pri snahách zakomponovať do školskej výučby aj tretiu hodinu telesnej výchovy.

Pri výstavbe či rekonštrukcií školských telocviční je cenná pomoc zo strany Fondu na podporu športu, ktorý sa významne podieľa na zlepšovaní stavu športovej infraštruktúry na Slovensku. Pokiaľ ide o školské športoviská, ich stavu môže pomôcť dobrá spolupráca a koordinácia úsilia oboch zmienených ministerstiev, ako aj fondu. Štátny tajomník MŠVVM SR Ján Hrinko na stretnutí konštatoval, že spolupráca oboch ministerstiev sa rozbehla veľmi dobre.

Na záver návštevy si Ján Hrinko prezrel priestory Slovenského olympijského a športového múzea na prízemí Domu športu. Na prehliadke múzea bola práve v tom čase skupina žiakov z jednej z bratislavských základných škôl.

Štátny tajomník Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR po návšteve ocenil, že múzeum ponúka nielen prehliadku vystavených artefaktov a prezentáciu množstva fotografií a predovšetkým videí, ale umožňuje aj interaktivitu a pohybové aktivity s využitím trenažérov. Popri získavaní nových vedomostí o športe a olympizme si tak žiaci či študenti môžu vyskúšať aj svoje schopnosti pri bicyklovaní a zjazdovom lyžovaní.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV