Športové aktuality
5 min. čítania

Michal Martikán naďalej za Slovensko, Alexander Slafkovský tiež pokračuje

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Na OH 1996 v Atlante získal vodný slalomár Michal Martikán prvú zlatú medailu samostatného Slovenska na olympijských hrách. Mal vtedy len 17 rokov a dodnes je náš najmladší olympijský medailista. S cennými kovmi sa vrátil aj z ďalších štyroch edícií OH a má ich v zbierke spolu päť (2-2-1).
Foto
Ján Súkup

Päťnásobný olympijský medailista Michal Martikán zostáva Slovákom a chce sa v novej sezóne opäť pokúsiť o miesto v slovenskej reprezentácie. V kariére sa rozhodol pokračovať napriek sklamaniu po olympijskej kvalifikácii aj ďalší úspešný vodný slalomár Alexander Slafkovský.

Štyridsaťštyriročný Michal Martikán má stále veľké ambície a vo vodnom slalome chce na medzinárodnej scéne dosiahnuť ďalšie méty.

Úvahy mu lámali srdce

Na športový dôchodok nemyslí, aj keď po poslednej kvalifikácii do slovenskej reprezentácie, po ktorej prišiel o možnosť bojovať o postup na olympijské hry do Paríža, bol poriadne rozčarovaný. Nielen z výsledku, ale aj z jej priebehu. Vtedy sa zrodili aj úvahy o získaní občianstva inej krajiny, v drese ktorej by sa pobil o účasť pod piatimi kruhmi. Možnosťami boli Spojené arabské emiráty, Rakúsko či Čína.

„Po zverejnení týchto mojich úvah zostalo množstvo ľudí aj šokovaných. Rád by som opätovne zdôraznil, že som hrdý Slovák a reprezentácia našej krajiny je pre mňa naplnením všetkých mojich snov. Ak však u nás zväz nechce zorganizovať nominačné preteky do reprezentácie tak, aby napríklad po dojazdoch športovcov do cieľa nebolo tak často zmenené ich poradie, pričom do tohto čisto športového procesu preukázateľne zasahujú aj ľudia, ktorí na to nemajú žiadne oprávnenie, alebo trate neboli na úrovni svetových podujatí a účelovo neovplyvňované, tak, žiaľ, bol som nútený uvažovať aj v kontexte výmeny krajiny, ktorú budem môcť reprezentovať. Aj keď mi to láme srdce,“ povedala pre denník Šport legenda svetového vodného slalomu.

Michal Martikán je stálica na slovenskom športovom Olympe.
Michal Martikán je stálica na slovenskom športovom Olympe.
Foto
TASR/MARTIN BAUMANN, PAVEL NEUBAUER, JAROSLAV NOVÁK, MICHAL SVÍTOK, AP

Michal Martikán: Presvedčil ma aj prístup Mateja Tótha

Možnosť na zmenu krajiny na ďalšiu sezónu majú pretekári podľa pravidiel Medzinárodnej kanoistickej federácie ICF do 30. novembra. Michal Martikán už urobil definitívne rozhodnutie a naďalej bude reprezentovať rodné Slovensko. Liptáka presvedčil aj prístup ďalšieho olympijského víťaza Mateja Tótha, dnes riaditeľa VŠC Dukla.

„Veľmi si vážim, že nezabudol na nič z pocitov elitného športovca, pozorne sledoval moju prípravu, naše súťaže i moju výkonnosť a aj po všetkých tých negatívnych emóciách našiel spôsob, ako ma povzbudiť a podporiť. Naozaj si to veľmi vážim a aj na základe tejto skúsenosti som sa rozhodol urobiť maximum pre to, aby som sa v nasledujúcej sezóne svojimi výkonmi opäť pokúsil o miesto v slovenskom reprezentačnom výbere,“ vysvetlil pre Šport Michal Martikán a dodal: „Rovnako tak som pripravený naďalej odovzdávať svoje skúsenosti našim mladým športovcom a popri mojom stále vrcholovom športovaní pomôcť manažmentu Dukly s novým nastavením metodiky a tréningového zabezpečenia ďalších generácií športovcov i trénerov. Samozrejme, nie vždy všetko v živote ide tak, ako chceme, ale netreba sa nechať len tak odradiť.“

Dvojnásobný olympijský víťaz je v súčasnosti už v Číne, kde sa pripravuje do konca novembra na novú sezónu. V nej sa chce opäť dostať do reprezentačného tímu a v ňom bojovať o popredné priečky na pretekoch Svetového pohára a na majstrovstvách Európy v Tacene.

Alexandra Slafkovského láka Tacen

Práce v slovinskom centre vodného slalomu neďaleko Ľubľany by sa rád s medzinárodnou kariérou rozlúčil ďalší z velikánov Alexander Slafkovský. Štyridsiatnik tiež prežíval v poslednej sezóne veľké sklamanie. Šestnásťnásobný medailista z majstrovstiev sveta sa ani na šiestykrát nedostal do tímu pre olympijské hry. Kombinácia sklamania, veku a zdravotných problémov ho prinútila uvažovať o ďalšej budúcnosti.

Mnohí boli presvedčení, že finále Svetového pohára na olympijskej trati v Paríži boli jeho posledné preteky v kariére. Po dlhšom zvažovaní sa však rozhodol ešte raz naštartovať vodnoslalomárske motory a zapojiť sa do prípravy na novú sezónu.

„Blíži sa začiatok zimnej prípravy, a tak som sa musel rozhodnúť. Absolvoval som viacero rozhovorov, či už so svojím dlhoročným fyzioterapeutom Paľom Beličkom, s trénermi Stanislavom Gejdošom i Lukášom Giertlom, takisto aj so šéfom Dukly Maťom Tóthom, ktorí ma podporili. Vedia, že na olympiáde som síce nikdy neštartoval, ale aj podľa nich som dosiahol vo vodnom slalome množstvo úspechov. Ja som si to tiež uvedomoval, ale definitívne rozhodnutie bolo iba na mne. A tak som si nakoniec povedal, že to ešte raz predsa len skúsim,“ vyjadril sa pre Šport jednoznačne Slafkovský, ktorý si však musí dať do poriadku chronický zápal v lakti a ramene.

Alexander Slafkovský
Alexander Slafkovský
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Pripravovať sa bude prevažne na Slovensku po boku kajakára Jakub Grigara. „Keď som dva týždne nič nerobil, začal som cítiť, že mi vodný slalom predsa len chýba. A druhý dôvod bol fakt, že majstrovstvá Európy sa na budúci rok uskutočnia v slovinskom Tacene, ktorý patrí medzi moje najobľúbenejšie trate. Práve tam som si v roku 2005 vybojoval prvú ,veľkú’ seniorskú individuálnu medailu, keď som bol na ME v C1 druhý a práve tam som vlani vyhral aj posledné preteky v rámci seriálu Svetového pohára. Myslím si, že to je ideálne miesto, kde by som mohol absolvovať posledné medzinárodné preteky,“ dodal pre Šport Alexander Slafkovský.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV