Športové aktuality
4 min. čítania

Eliška Mintálová získala na MS striebornú medailu aj olympijskú miestenku

Eliška Mintálová.
Foto
TASR/Jakub Kotian

Slovenská reprezentantka vo vodnom slalome Eliška Mintálová získala na MS v britskom Lee Valley striebornú medailu v K1. Zároveň si zabezpečila víťazstvo v internej kvalifikácii a tým aj účasť na budúcoročných OH v Paríži. Dvadsaťštyriročná kajakárka nestačila iba na Austrálčanku Jessicu Foxovú, na ktorú stratila 1,13 sekundy. Druhá slovenská zástupkyňa vo finále Soňa Stanovská obsadila po 50-sekundovej penalizácii 10. miesto.

Mintálová odštartovala svoju jazdu chybou už na tretej červenej bránke. Postupne však chytila výborný rytmus a išla bezchybne. Predviedla jazdu, ktorou už na prvý pohľad atakovala úroveň najlepších pretekárok. Vedúcu pozíciu si držala aj po jazdách Ricardy Funkovej či Zwolinskej. Zlato jej vyfúkla až favorizovaná Foxová, ktorá zdramatizovala súboj o prvú priečku už na prvej bránke, ktorej sa dotkla, napokon však preukázala obrovské skúsenosti a vybojovala si štvrtý titul majsterky sveta v K1, celkovo štrnáste zlato na MS. "Som veľmi šťastná, že to vyšlo. Pred pár dňami sa mi snívalo, že budem druhá, napokon sa to aj splnilo. Urobili sme výbornú robotu s celým tímom a som im za to vďačná. Chcem sa im poďakovať za robotu. Vypálilo to parádne," uviedla Mintálová v rozhovore pre Slovenský zväz kanoistiky.

Stanovská išla bezprostredne po Mintálovej a nasadila od úvodu vysoké tempo. Postupne však strácala rytmus a zrejme aj vplyvom rastúcej únavy dostala 50-sekundovú penalizáciu na "šestnástke" a pri svojej finálovej premiére finišovala desiata.

Vo finále mužov nemala zastúpenie žiadna slovenská loď. Najlepšie umiestnenie v semifinále zaznamenal Adam Gonšenica, ktorý finišoval na 18. mieste a zaistil pre Slovensko miestenku na budúcoročných OH v Paríži. Tú získalo pätnásť najlepších krajín, Slováci síce skončili v poradí na 16. pozícii, no Francúzi ako usporiadateľská krajina mali miestenku istú. Titul majstra sveta získal domáci Brit Joseph Clarke, ktorý zdolal Čecha Jiřího Prskavca (+1,94), bronz získal Maročan Mathis Soudi (+2,59).

Gonšenica obsadil v semifinále 18. miesto, predviedol jazdu bez trestných sekúnd a na najlepšiu desiatku stratil 1,60 sekundy. Hneď za ním skončil Jakub Grigar, ktorého o finálovú účasť pripravila dvojka na devätnástej bránke. Ďalší Slovák Martin Halčin figuroval na 30. priečke. Slovákom výrazne pomohla k zaisteniu účasti na OH chyba nemeckého pretekára Stefana Hengsta, ktorý síce zajazdil na trati druhý najrýchlejší čas, no na siedmej bránke dostal 50-sekundovú penalizáciu, ktorá ho odsunula mimo prvú dvadsiatku.

Slovenky aj Slováci v semifinále vybojovali v tejto disciplíne miestenku na OH2024. Tú získalo pätnásť najlepších krajín na olympijskom kanáli z roku 2012.

Mintálová nadviazala na výhru vo Svetovom pohári v španielskom Seu d'Urgell a spečatila triumf v internej nominácii. Nazbierala už nedostihnuteľných 46 bodov, druhá Stanovská má 13 bodov. Medzi mužmi je naďalej s piatimi bodmi prvý Halčin, o bod menej má Grigar, prvé tri body si pripísal Gonšenica. "Chcela som si zaručiť olympijskú miestenku na meno už tu. Teraz sa sústredím v Paríži na to, aby som sa dostala vo svetovom rebríčku do top 5, pretože zatiaľ som deviata. Uvidíme, ako sa mi vydarí, je to trochu výzva, ale teším sa na to. Treba si dávať výzvy, vtedy ma to baví. Už teraz sa neviem dočkať olympiády," povedala čerstvá vicemajsterka sveta.

Okrem Slovenska si v Lee Valley zaistili olympijskú účasť aj ženské reprezentácie Austrálie, Nemecka, Nového Zélandu, Brazílie, Poľska, Veľká Británie, Talianska, Holandska, Francúzska, USA, Andorry, Španielska, Švajčiarska a Česka.

Medzi mužmi si účasť vybojovali Veľká Británia, Česko, Taliansko, Švajčiarsko, Maroko, Austrália, Slovinsko, Poľsko, Španielsko, Čína, Švédsko, Nový Zéland, Japonsko a Írsko. V prípade mužov i žien platí, že ešte jednu miestenku dostane najlepšia krajina z ME, ktorej sa nepodarilo postúpiť na MS.

Podujatia a športovci
Šport
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV