Športové aktuality
3 min. čítania

Bronzová radosť Jany Špotákovej s podporou ročného syna

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Jana Špotáková s malým synom Alanom.
Foto
SOŠV/EH2023

Jana Špotáková odstrieľala jednu z najlepších individuálnych seniorských súťaží v trape vo svojej kariére. Na Európskych hrách v Krakove a v Malopoľsku vybojovala na strelnici vo Vroclave bronzovú medailu. Tridsaťsedemročná rodáčka z Bratislavy brala individuálne cenné kovy v minulosti na kontinentálnej scéne len ako juniorka.

Jana Špotáková si počas dvoch dní na strelnici vo Vroclave zachovávala chladnú hlavu. Po prvom dni kvalifikácie bola ôsma, v druhý deň sa posunula o štyri priečky vyššie a prebojovala sa do záverečnej fázy. Druhé semifinále dokázala vyhrať a medzi najlepšou štvoricou bojovala nielen o medaily, ale aj prípadnú miestenku na olympijské hry 2024.

Terče ako v Tokiu

Trio najlepších v trape žien na EH 2023, Jana Špotáková vpravo
Trio najlepších v trape žien na EH 2023, Jana Špotáková vpravo.
Foto
SOŠV/EH2023

„Po oba dni sa mi strieľalo veľmi dobre. Podobné terče boli aj na olympijských hrách v Tokiu, bolo ich pekne vidieť. Aj strelnica bola postavená z môjho pohľadu dobre, aj keď je na nej málo oddychového priestoru. S podmienkami som sa dobre vyrovnala. Z medaily mám veľkú radosť,“ povedala Jana Špotáková.

Vo finále začala veľmi dobre a v jednej chvíli viedla. Medzi 11. až 15. výstrelom však prišli štyri chyby, ktoré ju takmer pripravili o medailu. Ak by Fínka Elina Noora Antikäinenová trafila pätnásty terč, pre Slovenku by zostalo nepopulárne 4. miesto. Severanka zlyhala a pri bodovej rovnosti rozhodol lepší semifinálový výsledok členky Športového centra polície.

„Netušila som, ako na tom som z pohľadu výsledku. Sústredila som sa len na svoju streľbu. Po tom jedenástom výstrele som veľmi tlačila a chcela. Ušla mi koncentrácia. Už som sa nevedela sústrediť ako predtým. To bol najzásadnejší problém,“ analyzovala olympionička z Tokia 2020.

Jana Špotáková počas finále na EH 2023 vo Vroclave
Jana Špotáková počas finále na EH 2023 vo Vroclave.
Foto
SOŠV

Jana Špotáková dažďové kvapky nevnímala

Počas finále sa spustil dážď. Strelkyne však pred ním neboli chránené. „Bolo mi to však v podstate jedno. Dôležité bolo, že som dobre videla na terče. Po predošlých horúcich dňoch bolo vďaka dažďu aj celkom príjemne.“

Jana Špotáková
Jana Špotáková
Foto
SOŠV/EH2023

„Ceco“, ako ju prezývajú v streleckej komunite, po tom, čo prvá z dvojice Fínok opustila súťaž, už vedela, že má istú minimálne bronzovú medailu. V nasledujúcich položkách držala krok s olympijskou víťazkou z Pekingu Satu Mäkeläovou-Nummelovou. V 25. výstrele trafila 53-ročná Fínka terč, o 16 rokov mladšia Slovenka chybila. Bolo jasné, že jej pripadne bronz a olympijská miestenka sa jej neujde. Tú brala víťazná Jessica Rossiová.

„Keď sme zostali tri, bolo jasné, že mám medailu a bojujem aj o miestenku na olympijské hry. Snažila som sa po sérii neúspešných miesteniek mať čistú hlavu zacielenú len na letiaci terč. Dlho sa mi to darilo, ale napokon som tú koncentráciu už neudržala. Bola som už asi spokojná, že mám medailu,“ popisovala Jana Špotáková.

Poďakovanie sa podpornému tímu

Mama dvoch detí mala so sebou vo Vroclave aj ročného syna Alana. Starší Milan už zostal doma. S Alanom chodí v poslednom čase na všetky svoje súťaže. Malý syn odputáva jej myšlienky v prestávkach medzi jednotlivými položkami.

„Ak by som nemala skvelý podporný tím na pretekoch i doma, nemohla by som momentálne súťažne strieľať. Ak by som bola sama, tak by som to nezvládla. Mať so sebou Alana je veľká radosť,“ doplnila Jana Špotáková.

Jana Špotáková
Jana Špotáková
Foto
SOŠV/EH2023
Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV