Športové aktuality
4 min. čítania

Prví športovci sa vydali na cestu na Európske hry 2023

pp, gb, atletika.sk
Monika Weigertová cestuje na svoje druhé Európske hry.
Foto
TASR/PAVEL NEUBAUER

Na cestu do Poľska sa na III. Európske hry 2023 sa vydali v nedeľu prví slovenskí športovci. V Chorzówe sa popoludní objavili atléti, v Krakove zasa bikrosári. Už v sobotu sa v dedine Európskych hier ubytovali Boris Demeter a Alexandra Longová zo športového oddelenia Slovenského olympijského a športového výboru, v nedeľu a pondelok ich doplnia ďalší členovia vedenia výpravy.

Európske hry 2023 sa konajú v Krakove a v regióne Malopoľsko od 21. júna do 2. júla. Slovenská výprava sa nikdy nestretne na jednom mieste kompletná, keďže športovci sú ubytovaní na rôznych miestach v regióne Malopoľsko a väčšinou krátko po svojich súťažiach sa presúvajú za ďalšími povinnosťami.

Cesta do Chorzówa: Traja atléti sa presúvali individuálne

Atlétov čakajú v Chorzówe aj boje v II. divízii majstrovstiev Európy. Ich súťaže sa začínajú už v utorok 20. júna, deň pred otváracím ceremoniálom Európskych hier. Atletická výprava cestovala na sever od Slovenska vo dvoch skupinách z Bratislavy a z Nitry cez Banskú Bystricu. Všetci sa stretli na spoločnom obede v Žiline a presunuli sa do Chorzówa.

Individuálne cestoval do Poľska slovenský šprintérsky rekordér Ján Volko a k výprave sa dodatočne pripoja ešte Viktória Forster, resp. Gabriela Gajanová, ktoré v nedeľu večer štartujú na mítingoch v Poznani, resp. Nancy.

Prvý raz v úlohe manažéra reprezentácie a technického vedúceho výpravy sa na Európskych hrách predstaví slovenská osemstovkársky rekordér Jozef Repčík. S organizačnými záležitosťami tesne pred odchodom časti výpravy z Bratislavy mu pomáhali ďalší bývalí slovenskí atletickí reprezentanti Jozef Pelikán a Marcel Lopuchovský.

„Keď som išiel na takéto podujatie ako športovec, mal som zodpovednosť iba za svoj výkon a môj cieľ bol získať pre tím čo najväčší počet bodov. Teraz budem niesť zodpovednosť za celú výpravu, aby všetko fungovalo, ako má,“ porovnával podľa atletika.sk Jozef Repčík. „Som zvedavý, čo všetko ma v Chorzówe čaká. Príprava bola náročná, museli sme splniť prísne podmienky Slovenského olympijského a športového výboru. Mal som veľa administratívnej roboty, riešil som i nomináciu a pokyny pre športovcov. Bolo toho naozaj dosť.“

Premiéra v reprezentácii i spomienka na Minsk 2019

Premiéru v reprezentácii zažije v Chorzówe 32-ročná bežkyňa Žofia Naňová – pobeží 1500 i 5000 m. U nej jednoznačne platí, že zreje ako víno: čím staršia, tým je lepšia. EH budú jej prvá možnosť obliecť si reprezentačný dres – v 32 rokoch.

V Chorzówe sa predstaví na 1500 m a aj na 5000 m, v oboch disciplínach si v tomto roku zlepšila osobný rekord (4:22,68, resp. 16:52,91). „Konkurencia na oboch tratiach bude kvalitná. Vynasnažím sa predviesť čo najlepší výkon, a ak by sa mi podarilo zlepšiť si osobné rekordy – najmä na 5000 metrov – budem maximálne spokojná,“ skonštatovala pre atletika.sk zverenka Matúša Hujsu, ktorý bude na EH v zaujímavej pozícii. Okrem Žofie Naňovej totiž trénuje aj vodného slalomára Mateja Beňuša. Našťastie, program podujatia mu umožňuje, aby sa naplno venoval obom svojim zverencom.

Na rozdiel od Naňovej šprintérka Monika Weigertová, ktorá si nedávno na mítingu v St. Pöltene zlepšila osobák na 100 m na 11,41, už pozná atmosféru Európskych hier. V roku 2019 v Minsku si dokonca zlepšila osobné maximum (vtedy na 11,82).

„Európske hry 2019 v Minsku boli jedným z mojich najväčších športových zážitkov. Teraz to bude možno trochu iné, atletika nebude celkom v epicentre diania, keďže to bude v Krakove, ale mne to neprekáža. Z tímovej súťaže vyplýva trochu väčší tlak, lebo ak neuspejem, uškodí celému družstvu. Takéto podujatia a možnosť reprezentovať sú však pre mňa také svetielko, pre ktoré pri atletike stále zostávam,“ povedala Monika Weigertová.

paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV