Športové aktuality
11 min. čítania

Európske hry 2023: Slovenské nádeje a olympijské šance

Peter Pašuth, Ľubomír Souček
Medailový set Európskych hier 2023.
Foto
Krakow 2023

Slovensko má vyše 13 mesiacov pred začiatkom Hier XXXIII. olympiády v Paríži 2023 isté tri olympijské miestenky na olympijské hry do Paríža 2024 – všetky v športovej streľbe. Tento počet by sa mohol zvýšiť na nadchádzajúcich III. európskych hrách, ktoré sa v Krakove-Malopoľsku uskutočnia od 21. júna do 2. júla.

SOT

Najväčšia pozornosť slovenských športových fanúšikov sa počas Európskych hier bude v olympijských športoch upierať do Wroclawu, kde sa budú konať súťaže v športovej streľbe, na kanál rýchlostných kanoistov v Kryśpinówe a vodnoslalomársky areál Kolna v Krakove. A samozrejme, aj na účinkovanie miešaného družstva našich atlétov, ktoré v rámci Európskych hier bude súťažiť v Chorzówe v európskej II. divízii. Esá, azda aj s medailovými ambíciami, však budeme mať aj v boxe, karate, kickboxe, stolnom tenise či v thajskom boxe.

Najviac tromfov medzi strelcami

Streľba je jeden z „naj“ v programe EH a práve v nej by sa mohol navýšiť aj počet olympijských miesteniek pre Slovensko. Medzi 450 strelcami bude aj slovenská šestnástka na čele so Zuzanou Rehák Štefečekovou, Dankou Bartekovou, Erikom Vargom, Jurajom Tužinským a Patrikom Jánym.

Traja z menovaných sa už môžu pochváliť medailami z Európskych hier. Na premiérových Európskych hrách v roku 2015 Varga s Rehák Štefečekovou triumfovali v mix trape, Varga pridal v mužskom trape striebro a Tužinský vo vzduchovej pištoli bronz.

V streľbe je naplánovaných až 30 súťaží, dvanásť individuálnych (všetky z parížskeho olympijského programu), dvanásť tímových a šesť miešaných.

Najlepší majú šancu získať aj tri cenné kovy. Pomýšľať na ne môže predovšetkým Zuzana Rehák Štefečeková, ktorá bude bez stresu z boja o miesto do Paríža 2024. Olympijská víťazka v trape z Tokia má šancu na individuálny úspech, ale aj na kvalitné umiestenia v tímoch a miešanej súťaži dvojíc. Miestenky do mužského trapu pre Slovensko vybojovali Erik Varga Adrián Drobný a radi by zabojovali aj o voľné miesto do olympijskej súťaže.

V našej výprave budú aj dvaja zlatí medailisti z premiéry EH v Baku 2015 – strelci Zuzana Rehák Štefečeková a Erik tam triumfovali v mix trape, Varga bol ešte v trape druhý.
V našej výprave budú aj dvaja zlatí medailisti z premiéry EH v Baku 2015 – strelci Zuzana Rehák Štefečeková a Erik tam triumfovali v mix trape, Varga bol ešte v trape druhý.
Foto
Ján Súkup

Slovenské skeetarky aj s Dankou Bartekovou nebudú súťažiť v mixoch, keďže sa nekvalifikoval žiaden slovenský muž. V skeete už jednu olympijskú miestenku Slovensko má zásluhou Vanesy Hockovej. Je veľmi pravdepodobné, že v Krakove v prípade kvalitného výsledku by ďalšiu mohla vybojovať aj aktuálna jednotka svetového rebríčka Danka Barteková.

Z puškárov sa bude uchádzať o kvalitné umiestenie Patrik Jány. Aj on môže strieľať bez stresu boja o olympijskú účasť, keďže si ju už vybojoval striebrom z ME. Jány a ďalší puškár Štefan Šulek by mali byť najvyťaženejší slovenskí športovci na EJ 2023, pretože obaja sú prihlásení až na šesť disciplín – obaja na dve individuálne aj na po dve tímové mužské aj miešané.

V pištoliarskej súťaži bude chcieť nadviazať na medailové úspechy z posledných kontinentálnych šampionátov a zároveň zabojovať o olympijskú miestenku Juraj Tužinský, tiež aktuálne svetová jednotka.

Esá na hladkej aj divokej vode

Rýchlostní kanoisti budú v Kryśpinówe bojovať o tituly majstrov Európy. Už tradične sa najväčšia pozornosť sústredí na vystúpenie mužského štvorkajaka, ktorý nastúpi v zložení Samuel Baláž, Denis Myšák, Adam Botek a Csaba Zalka. Vlani v tejto zostave na ME v Mníchove bral štvorkajak striebro.

Štvorkajak v zložení Baláž, Vlček, Botek, Zalka získal na EH 2019 v Minsku bronz. K trojici z tejto osádky si prisadne v Krakove Myšák, zatiaľčo Vlček nastúpi v K2.
Štvorkajak v zložení Baláž, Vlček, Zalka, Botek získal na EH 2019 v Minsku bronz. K trojici z tejto osádky si prisadne v Krakove Myšák, zatiaľčo Vlček nastúpi v K2.
Foto
Ján Súkup

Na II. európskych hrách v roku 2019 v Minsku skončil náš štvorkajak tretí. Traja členovia osádky boli vtedy totožní so súčasnými, len namiesto Zalku sedel v lode veterán Erik Vlček. Teraz v Krakove nastúpi v K2 spolu s Botekom.

V ženskom štvorkajaku bude sedieť aj Mariana Petrušová, v Minsku 2019 bronzová v K1 na 5000 m. Novinkou bude súťaž miešaných dvojkajakov na 200 m, v ktorej nastúpia skúsený Denis Myšák spoločne s vlaňajšou juniorskou majsterkou sveta Biankou Sidovou.

V areáli Kolna, ktorý vodní slalomári dôverne poznajú, vyšle do bojov o medaily Slovensko až 12 zástupcov a zástupkýň. Vzhľadom na štatút majstrovstiev Európy bude k dispozícii až 10 cenných kovov, udeľovať sa budú tituly aj v hliadkach a v extrémnom slalome (krose).

Najväčšie slovenské nádeje sú už tradične v C1 mužov, kde sa konal opäť tradičný veľký nominačný súboj štvorice Alexander Slafkovský, Matej Beňuš, Marko Mirgorodský a Michal Martikán o miesta do reprezentácie. Napokon Čierny Peter zostal dvojnásobnému olympijskému víťazovi Martikánovi. V hliadkach pravidelne singlkanoisti bojujú o medaily.

Veterán Alexander Slafkovský má v zbierke už niekoľko európskych titulov.
Veterán Alexander Slafkovský má v zbierke už niekoľko európskych titulov.
Foto
TASR/DPA

V pozícii obhajkýň zlata z Liptovského Mikuláša 2022 pricestujú na ME do Poľska slovenské reprezentantky v 3xC1. V mužskom kajaku pomýšľa minimálne na finále Jakub Grigar, zlato z Liptovského Mikuláša bude chcieť obhájiť v K1 žien Eliška Mintálová. Soňa Stanovská si pripíše až päť štartov. Nastúpi nielen v súťažiach jednotlivkýň aj hliadok v kajaku aj v kanoe, ale ešte navyše aj v krose.

V Krakove sa vo vodnom slalome bude bojovať aj o prvé olympijské miestenky. Víťazi zabezpečia pre svoju krajinu miesto v Paríži 2024. Ďalšia možnosť pre Európanov na miestenky bude na septembrovej celosvetovej olympijskej kvalifikácii.

Aj Volko, Balážová s Pištejom či Kukuľková

Šprintér Ján Volko má z Minska 2019 individuálnu striebornú medailu.
Šprintér Ján Volko má z Minska 2019 individuálnu striebornú medailu.
Foto
Ján Súkup

Každé Európske hry prinášajú nový formát atletických súťaží. Slovenskí atléti budú súťažiť v II. divízii. Ján Volko pred štyrmi rokmi v Minsku získal na 100 m striebro, teraz bude konkurencia vzhľadom na štatút ME družstiev ešte o niečo silnejšia. Medailisti v súťažiach jednotlivcov vzídu z výkonov dosiahnutých v rámci všetkých troch divízií. Volko môže pomýšľať aj na prvú osmičku. Inak každé umiestenie jednotlivca do 10. miesta bude znamenať veľký úspech. Atlétom pôjde aj o posun v olympijských rebríčkoch.

Bez šancí na cenný kov nemusel byť v boxe Andrej Csemez, ktorý bol v Minsku 2019 bronzový – tam bol boxerský turnaj zároveň majstrovstvami Európy. Žiaľ, z jeho štartu na poslednú chvíľu zišlo, pretože zo sústredenia na Kube si priniesol zápal, proti ktorému musel užívať antibiotiká. A jeho stav ešte nie je taký, aby mohol súťažiť.

Postup ktoréhokoľvek z ďalších slovenských boxerov do bojov o medaily by znamenal aj postup do Paríža.

O čo najlepší výsledok sa budú chcieť v mixoch stolných tenistov pobiť aj Barbora Balážová s Ľubomírom Pištejom. Práve v miešanej štvorhre sa víťazný pár kvalifikuje na OH 2024. Pred štyrmi rokmi v Minsku naša miešaná dvojica obsadila štvrté miesto. V nominácii je aj Tatiana Kukuľková, ktorá na nedávnom svetovom šampionáte postúpila v dvojhre do najlepšej šestnástky, takisto aj Wang Jang, ktorý sa môže presadiť vo dvojhre.

V neolympijských športoch aj Chochlíková, Filipová či Suchánková

Bez šancí nie sú slovenskí zástupcovia ani v neolympijských športoch.

Monika Chochlíková so zlatou medailou z vlaňajších Svetových hier.
Monika Chochlíková so zlatou medailou z vlaňajších Svetových hier.
Foto
Peter Pašuth, SOŠV

Zaradeniu thajského boxu do programu Európskych hier sa veľmi potešila Monika Chochlíková. Zlatá medailistka zo Svetových hier 2022 bude chcieť aj v športovej hale v Myśleniciach potvrdiť pozíciu svetovej jednotky v najľahšej váhe.

V kickboxe zase môže mať vysoké ambície bronzová medailistka z vlaňajších Svetových hier Alexandra Filipová, ktorá bude súťažiť vo full contacte do 70 kg.

Zaujímavý návrat sa chystá v karate. Ingrida Bakos Suchánková pred rokom získala zlato na majstrovstvách Európy v Turecku, neskôr bola bronzová na Svetových hrách v Birminghame a potom porodila prvého potomka. Popri rodičovských povinnostiach si opäť oblieka kimono a plánuje sa presadiť aj na scéne Európskych hier. Na EH 2015 v Baku skončila piata.

ŠPORTY V PROGRAME EH 2023 S ÚČASŤOU SLOVÁKOV

● Atletika (Chorzów, Sliezsky štadión): 37 disciplín, zároveň ME družstiev – SR: 46 športovcov (24 mužov + 22 žien)

● Bedminton (Tarnów, Jaskolka Arena): 5 disciplín, zároveň ME – SR: 2 (1+1)

● Box (Nowy Targ, Arena): 13 disciplín – SR: 6 (3+3)

● Cyklistika –  horská (Krynica-Zdrój, Horský park): 2 disciplíny, zároveň ME – SR: 5 (3+2)

● Cyklistika – BMX (Krzeszowice, BMX Park) 2 disciplíny, zároveň ME – SR: 3 (1+2)

● Kanoistika –  rýchlostná (Krakov-Kryśpinów: 16 disciplín, zároveň ME – SR: 13 (9+4)

● Kanoistika –  vodný slalom (Krakov-Kolna), 10 disciplín, zároveň ME – SR: 12 (7+5)

● Karate (neolympijské - Bielsko-Biala Arena): 12 disciplín – SR: 1 (0+1)

● Kickbox (neolympijské – Krakov, hala Cracovia): 16 disciplín – SR: 5 (2+3)

● Letné skoky na lyžiach (neolympijské – Zakopané, Wielka Krokiew): 5 disciplín – SR: 2 (1+1)

● Lukostreľba (Krakov, Plaszowianka): 8 disciplín – SR: 3 (2+1)

● Stolný tenis (Krakov, Hutnik Arena): 5 disciplín – SR 8 (4+4)

● Šerm (Krakov, Tauron Arena): 12 disciplín, zároveň ME družstiev – SR 8 (7+1)

● Športová streľba (Wroclaw, Strelecké centrum): 30 disciplín – SR: 16 (7+9)

● Športové lezenie (Tarnów, Lezecké centrum):  6 disciplín – SR: 2 (1+1)

● Taekwondo (Krynica-Zdrój Arena): 16 disciplín – SR: 1 (0+1)

● Teqball (neolympijské – Krakov, Hlavné námestie): 5 disciplín, zároveň ME – SR: 4 (2+2)

● Thajský box (neolympijské Myślenice): 10 disciplín – SR: 2 (1+1)

● Triatlon (Krakov, AWF Sports Centre): 6 disciplín – SR: 5 (2+3)

● Umelecké plávanie (Oswienčim, Plavecké centrum): 8 disciplín, zároveň ME – SR 2 (0+2)

SLOVENSKO NA I. EURÓPSKYCH HRÁCH V BAKU 2015

Slovenský olympijský výbor do Baku vyslal dovtedy najväčšiu športovú výpravu v slovenskej histórii. Bolo v nej 257 ľudí, z toho 167 športovcov, z ktorých 164 nastúpilo na súťaže. Výpravu viedol Branislav Delej. Slováci súťažili v 18 športoch, resp. v 22 odvetviach. V zápasení boli súťaže EH súčasťou majstrovstiev Európy, v atletike miešaná tímová súťaž mala status III. ligy ME družstiev, v plávaní aj synchronizovanom plávaní to boli juniorské ME a vo vodnom póle kadetské ME. Naši dosiahli spolu 18 umiestení v prvej šestke, z toho 7 medailových (2-2-3-4-5-2). Jednu zlatú získali spoločne strelci Zuzana Rehák Štefečeková a Erik Varga v mix trape (Varga navyše v sólovej súťaži pridal striebro), druhú si vybojovalo miešané družstvo atlétov.

Počet súťažiacich slovenských športovcov: atletika 37 (18 mužov + 19 žien), vodné pólo 26 (13+13), rýchlostná kanoistika 15 (12 + 3), volejbal 13 (13+0), športová streľba 11 (6+5), synchronizované plávanie 10 (0+10), zápasenie voľným štýlom 6 (5+1), plávanie 6 (3+3), triatlon 4 (2+2), box 4 (4+0), cestná cyklistika 4 (3+1), basketbal 3 proti 3 – 4 (0+4), stolný tenis 4 (2+2), grécko-rímske zápasenie 3 (3+0), džudo 3 (2+0), šerm 3 (1+2), horská cyklistika 2 (2+0), bedminton 2 (1+1), lukostreľba 2 (1+1), športová gymnastika 2 (1+1), bikros 1 (1+0), taekwondo 1 (0+1), karate 1 (0+1).

Slovenský medailový sumár v Baku:

ZLATO (2)

ERIK VARGA, ZUZANA REHÁK ŠTEFEČEKOVÁ (športová streľba, mix trap)

MIEŠANÉ DRUŽSTVO ATLÉTOV (víťaz III. ligy ME družstiev)

STRIEBRO (2)

PAVOL KOPP (športová streľba, ľubovoľná pištoľ 60)

ERIK VARGA (športová streľba, trap)

BRONZ (3)

ISTVÁN LÉVAI (grécko-rímske zápasenie, do 66 kg – zároveň ME)

JURAJ TUŽINSKÝ (športová streľba, vzduchová pištoľ 60)

VILIAM TANKÓ (box, do 52 kg)

SLOVENSKO NA II. EURÓPSKYCH HRÁCH V MINSKU 2019

Hry v Minsku mali výrazne menší rozsah ako v Baku, navyše na nich absentovali súťaže juniorov aj kadetov. V dôsledku toho SOŠV vyslal podstatne menšiu výpravu. Bolo v nej 125 ľudí, z toho 75 športovcov, z ktorých 70 aj nastúpilo na súťaže. Výpravu viedol Roman Buček. Slováci súťažili v 13 športoch, resp. v 14 odvetviach. Dosiahli spolu 13 umiestení v prvej šestke, z toho štyri medailové (0-1-3-2-4-3). Najcennejší kov – striebro – si vybojoval na 100 m Ján Volko, ale vzhľadom na nový formát súťaže s označením DNA (Dynamic New Athletics) ho dosiahol len na základe výkonu v prvom slede štvorsledovej súťaže, teda bez priameho súboja s ďalšími medailistami. V boxe boli súťaže EH zároveň majstrovstvami Európy.

Počet súťažiacich slovenských športovcov: atletika 18 (10+8), rýchlostná kanoistika 13 (7+6), športová streľba 10 (5+5), box 6 (6+0), cestná cyklistika 6 (5+1), dráhová cyklistika 5 (3+2, Bačíková súťažila na ceste aj na dráhe), džudo 5 (4+1), stolný tenis 4 (2+2), lukostreľba 2 (1+1), športová gymnastika 2 (1+1), bedminton 1 (0+1), sambo 1 (0+1), karate 1 (0+1), zápasenie voľným štýlom 1 (1+0).

Slovenský medailový sumár v Minsku:

STRIEBRO (1)

JÁN VOLKO (atletika, beh na 100 m)

BRONZ (3)

SAMUEL BALÁŽ, ERIK VLČEK, ADAM BOTEK, CSABA ZALKA (rýchlostná kanoistika, K4 na 500 m)

MARIANA PETRUŠOVÁ (rýchlostná kanoistika, K1 na 5000 m)

ANDREJ CSEMEZ (box, do 75 kg – zároveň ME)

Podujatia a športovci
p24

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV