SOŠV
5 min. čítania

Ženy úspešné v zamestnaní aj v športe: Športovať a dosahovať úspechy popri kariére nie je nemožné

Miroslava Luptáková

Nie sú vrcholové športovkyne, no pôsobia vo vrcholových funkciách a popri svojej práci nezabúdajú ani na šport. Reč je o ženách, ktoré žijú športom aj napriek pracovnej vyťaženosti. V aktívnom živote nachádzajú zdroj energie, relaxu a pozitívnych emócií.

Podstatné je neustále sa prekonávať

„Šport bol súčasťou môjho života odmalička a momentálne je pre mňa relaxom,“ hovorí riaditeľka Medzinárodného oddelenia Slovenského olympijského a športového výboru Petra, ktorá sa v minulosti venovala lyžovaniu. Naše respondentky spájajú aktívny pohyb s obnovením svojich síl, najmä tých psychických. „V dnešnom uponáhľanom svete je pre mňa šport veľká psychohygiena. Bez športu si už neviem predstaviť život, bez pravidelnej dávky endorfínov by som bola asi veľmi nervózna a nespokojná,“ hovorí riaditeľka marketingu Slovenského olympijského a športového výboru Kristína. Janka, pracujúca v bankovom sektore, svojimi slovami potvrdila, že aj pre ňu je šport istou formou relaxu. „Aktívne sa zapojiť a spraviť niečo aj pre svoje telo je pre mňa príjemným relaxom,“ vysvetľuje úspešná biznis analytička. Vedúca centra zdieľaných služieb Vladimíra považuje šport za mimoriadne dôležitý, obzvlášť pri sedavom zamestnaní. „Nie je podstatné, aby som vyhrávala nad niekým iným, ale aby som dokázala vyhrávať sama nad sebou a neustále sa prekonávať,“ opisuje svoju motiváciu k športu.

peta

Pocity z cieľa sa nedajú opísať slovami

Kristína sa amatérsky venuje triatlonu, ku ktorému sa dostala aj vďaka svojej práci. „Keďže som jeden organizovala, chcela som si ho vyskúšať na vlastnej koži. Predtým som rekreačne behávala, tak som si pridala ešte dve disciplíny,“ hovorí členka tréningovej skupiny 4bajkerky. Petra si šport vyberá podľa ročného obdobia – v lete je to najmä cyklistika a lezenie, v zime zas lyžovanie. „V práci som väčšinou v kancelárii, takže si vyberám športy, ktoré sa vykonávajú vonku v prírode a sú trochu adrenalínové,“ prezradila nám riaditeľka nášho Medzinárodného oddelenia, ktorá kvôli práci strávi značnú časť roka v zahraničí.

janka

Janke, ktorá sa vo voľnom čase venuje synchronizovanému plávaniu, priniesol šport aj významné ocenenie. „K tomuto športu ma priviedla kamarátka, ktorá bola kedysi aktívnou akvabelou a stála za zrodom skupiny, s ktorou sme sa počas tohto roka stali majsterkami Slovenska,“ uviedla členka klubu Slavia STU. Vladimíra sa zas popri svojej kariére venuje najmä cyklistike, v ktorej súťaží na regionálnej úrovni. „K športu ma priviedli zdravotné problémy, pri ktorých som si uvedomila, že šport je v živote pracovne vyťaženého človeka kľúčový. Špecifická pre mňa bola výzva „Grossglockner Bike Challenge“, ktorú som absolvovala tento rok. Ide o športové podujatie, na ktorom sa zúčastňujú cyklisti a ich cieľom je zdolať 17 kilometrov dlhú trať s prevýšením 1200 metrov. Tam som siahla na dno svojich síl, no pocity z cieľa sa nedajú opísať slovami,“ vysvetľuje Vladimíra, ktorá sa okrem cyklistiky venuje aj plávaniu, behu, windsurfingu, lyžovaniu či behu na lyžiach.

Šport je o pevnej vôli

Nájsť správny balans medzi kariérou a športom nie je nemožné. „Je to hlavne o motivácii. Šport pre mňa znamená hlavne čas strávený s priateľmi. Keďže sú mnohí športovo založení, ale aj pracovne vyťažení, stretnutia často spojíme práve so športom. Mojou motiváciou sú teda priatelia,“ zamyslela sa Petra. „Na všetko sa dá nájsť čas, je to o pevnej vôli. Niekedy vstávam o piatej ráno, niekedy sa ukrátim o čas s priateľmi, ale na konci dňa mi to stojí za to. Je to čas vyhradený pre mňa, robím to iba pre seba a je to skvelý pocit,“ podotýka zas Kristína.

kika

„Tréningy mávame prevažne večer, čiže skĺbiť zamestnanie so športom je pre mňa jednoduché,“ dodáva Janka a svoj recept na správnu motiváciu uzatvára Vladimíra: „Sú dni, kedy sa k športu nedostanem aj niekoľko dní. Vtedy absolvujem minimálne základnú rozcvičku. Víkendy sú však moje, vtedy na bicykli strávim hodiny." 

Pri športe dokáže človek maximálne zrelaxovať

„Šport vás naučí zodpovednosti, disciplíne a vytrvalosti. Nič vás len tak nepoloží, vydržíte toho naozaj veľa, a to sú podľa mňa dôležité kvality v osobnom aj profesionálnom živote,“ vysvetľuje svoj pohľad na to, prečo by si mal každý nájsť čas na šport Kristína. „Myslím si, že človek nie je schopný celý deň iba pracovať a rozmýšľať o práci, a preto je každá iná činnosť prospešná. Športom prospievate nielen svojmu telu, ale aj mysli. Hoci sa po športe niekedy cítim fyzicky unavená, oddýchnem si mentálne a lepšie sa mi rozmýšľa,“ dopĺňa ju Petra. Iný názor nemá ani Janka, ktorá si myslí, že pocit satisfakcie, keď človek urobí niečo pre seba, je na nezaplatenie.

Európskym týždňom športu žije aj Komisia Slovenského olympijského a športového výboru pre ženy a šport. Kampaňou „Vezmi svoju priateľku športovať" pripomína, že šport a pohyb by mali mať nezastupiteľné miesto aj v živote ženy – hoci sa naplno venuje svojej práci a rodine.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV