Športové aktuality
2 min. čítania

Zdeno Chára zabehol maratón v Bostone

www.atletika.sk/Gabriel Bogdányi
Zdeno Chára v cieli maratónu v Bostone.
Foto
TASR/AP

Bývalý skvelý hokejový obranca, držiteľ Stanleyho pohára z roku 2011 a trojnásobný olympionik Zdeno Chára v pondelok zabehol najstarší svetový maratón – bostonský. V jeho 127. ročníku dosiahol 46-ročný bývalý dlhoročný kapitán Boston Bruins na náročnej trati čas 3:38:23 h, pričom jeho polmaratónsky medzičas bol 1:49:40 h.

Zdeno Chára bežal svoj premiérový maratón v živote na podporu Nádacie Thomasa E. Smitha a Hoytovej nadácie.

Becca Piuzziová dekoruje Zdena Cháru medailou v cieli 127. ročníka Bostonského maratónu
Becca Piuzziová dekoruje Zdena Cháru medailou v cieli 127. ročníka Bostonského maratónu.
Foto
TASR/AP

„Bolo to skvelé, ale ťažké. Zvlnená trať mi dala zabrať. Som rád, že so mnou celý čas bežala Becca Pizziová z Hoytovej nadácie, ktorá udávala tempo,“ vravel Chára v hlúčiku zámorských novinárov. „Príprava na maratón bola ťažká, musel som si natrénovať najmä na tie povestné stúpania. Som hrdý na to, že som bežal v Bostone desať rokov po tragickom bombovom útoku, ktorý spojil celú našu komunitu. Bombový útok na maratóne bola jedna z najväčších tragédií histórii Bostonu, ale zároveň jeden z najsilnejších momentov, keď sa jeho obyvatelia dokázali zomknúť. To, čo toto mesto a ľudia vtedy ukázali, ako sa spojili a navzájom sa podporovali, bolo pre všetkých neskutočne motivujúce a inšpirujúce. Maratón v roku 2013 a udalosti, ktoré sa počas neho odohrali, som mal celý čas niekde v myšlienkach, v posledných kilometroch som myslel na všetkých ľudí, ktorých teroristický útok zasiahol.“

Zdeno Chára absolvoval v NHL 25 sezón, v nich 1680 zápasov v základnej časti a 200 v play-off o Stanleyho pohár. So slovenskou reprezentáciou získal dve striebra na MS (2000 a 2012). Kariéru ukončil vlani na jeseň.

Teroristický útok islamistov sa na Bostonskom maratóne odohral 15. apríla 2013 o 14:49 h miestneho času. Zosnovali ho bratia Džochar a Tamerlan Carnajevovci pochádzajúci z Dagestanu v Rusku. Použili pri ňom bomby vyrobené z tlakových hrncov naplnených výbušninami. Odpálili ich v priestore cieľa. Zomreli traja ľudia a takmer 300 sa zranilo.

Na snímke uprostred bývalý hokejový obranca a kapitán mužstva NHL Bostonu Bruins a slovenský reprezentant Zdeno Chára, naľavo americká maratónska bežkyňa z Belmontu Becca Pizziová v cieli 127. ročníka Bostonského maratónu
Na snímke uprostred bývalý hokejový obranca a kapitán mužstva NHL Bostonu Bruins a slovenský reprezentant Zdeno Chára, naľavo americká maratónska bežkyňa z Belmontu Becca Pizziová v cieli 127. ročníka Bostonského maratónu.
Foto
TASR/AP
Podujatia a športovci
paris
Ukazsa2024 Pankova

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV