Športové aktuality
Sofia
2 min. čítania

Voľnoštýliar Boris Makojev si vybojoval miestenku do Tokia!

Boris Makojev po návrate z nedávnych majstrovstiev Európy, kde skončil piaty. Teraz si vybojoval olympijskú miestenku!
Foto
TASR/Ján Krošlák

Slovenský reprezentant v zápasení voľným štýlom Boris Makojev si vybojoval miestenku na OH v Tokiu. Zabezpečil si ju skvelými výkonmi na svetovej olympijskej kvalifikácii v Sofii, kde vo svojej hmotnostnej kategórii do 86 kg zdolal vo štvrtok všetkých štyroch súperov a postúpil do finále. V rozhodujúcom semifinálovom dueli tesne zvíťazil nad Abubakrom Abakarovom z Azerbajdžanu. Makojev sa premiérovo predstaví pod piatimi kruhmi. Dvadsaťosemročný slovenský reprezentant má už v zbierke striebro z MS 2017 v Paríži, na ME 2020 v Ríme získal bronz.

Naopak, olympijská miestenka tesne unikla Tajmurazovi Salkazanovi. Čerstvý majster Európy z Varšavy podľahol v semifinále kategórie do 74 kg Bielorusovi Magomedchabibovi Kadimagomedovi 4:12.

Turnaj v Sofii je pre zápasníkov poslednou šancou kvalifikovať sa na OH. Z každej hmotnostnej kategórie postúpia iba finalisti. Voľnoštýliari, ktorí súťažili na žinenkách v bulharskej metropole vo štvrtok, museli na ceste do finále zdolať štyroch protivníkov.

Piaty z nedávnych ME Makojev odštartoval suverénne, nad Maherom Ghanmim z Tuniska zvíťazil 12:1 na technickú prevahu. V osemfinále vyradil Fína Villeho Heina (2:1 na body) a následne sa stretol s Kubáncom Yurieskim Torreblancom Queraltom. V infarktovom závere si uchmatol víťazstvo na svoju stranu (4:2) a postúpil do semifinále, v ktorom vybojoval súboj o Tokio s Abakarovom. Vstup do rozhodujúceho zápasu mu nevyšiel, po prvej perióde prehrával 0:4, ale trpezlivo si počkal na svoju šancu. Tá prišla v druhej perióde, kde vďaka vydarenému chvatu získal dva a následne ďalšie dva body a vyrovnal na 4:4. Pri remíze rozhodlo v jeho prospech pomocné kritérium, tvrdo vybojované víťazstvo znamenalo vytúženú miestenku na OH. Piatkové finále proti Japoncovi Sohsuke Takataniovi bude pre Makojeva už len príjemný bonus.

p24

Do olympijských hier v Paríži zostáva