SOŠV
Bratislava
6 min. čítania

V rámci podujatia Športuj, Slovensko v Bratislave v sobotu súťažilo takmer tisíc detí, aj s rodičmi na Železnej studienke strávili krásny deň v znamení pohybu

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Foto
Andrej Galica, SOŠV

Tohtoročný nový projekt Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV), ktorý sa realizuje v spolupráci s jeho generálnym partnerom spoločnosťou BILLA a s agentúrou BeCool – „Športuj, Slovensko“, s veľkým úspechom vyvrcholil v sobotu v Bratislave na Partizánskej lúke na Železnej studienke. Mottom projektu je „Preži Olympijský deň plný športu“. Podujatie zapadlo do osláv Európskeho týždňa športu (s hlavnou témou #BeActive) na Slovensku.

Ilustračná fotografia.
Foto
Andrej Galica, SOŠV
Ilustračná fotografia.
Foto
Ľubomír Souček, SOŠV

Priestor Partizánskej lúky sa od ôsmej ráno až do piatej popoludní zmenil na obrovské multišportovisko. Tí, čo prišli – veľkí aj malí, sa pod dohľadom skúsených animátorov mohli zabaviť pri futbale, florbale, basketbale, volejbale, biatlone, atletike, boxe (v ringu mohli aj vidieť „súboj“ prezidenta SOŠV Antona Siekela s bývalým profesionálnym boxerom Tomi „Kidom“ Kovácsom, ktorému pri zaúčaní potenciálnych adeptov boxu pomáhali aj reprezentanti Andrej CsemezViliam Tankó), golfe či bedmintone. A deti súťažili nielen v Behu Olympijského dňa, ale aj na kolobežkách (najmenšie deti v sprievode rodičov), či na bicykloch. Každý registrovaný súťažiaci bol zaradený do súťaže o kvalitné športové bicykle CTM pre celú rodinu, ktoré venoval generálny partner projektu BILLA.

Na účastníkov pretekov v bicyklovaní a jazde na kolobežke v cieli čakali s medailami naši športovci - zľava Róbert Vittek, Erik Varga, Nina Geršiová, Danka Barteková a Martina Gogolová.
Na účastníkov pretekov v bicyklovaní a jazde na kolobežke v cieli čakali s medailami naši športovci - zľava Róbert Vittek, Erik Varga, Nina Geršiová, Danka Barteková a Martina Gogolová.
Foto
Ľubomír Souček, SOŠV

Každý detský účastník súťaží dostal účastnícku medailu „Športuj, Slovensko“, tí najlepší v jednotlivých kategóriách aj vecné ceny. Povzbudzovali ich, prípadne im aj odovzdávali medaily viacerí špičkoví slovenskí športovci – strelci Erik Varga a Danka Barteková, kajakári Martina Gogolová-Kohlová a Juraj Tarr, futbalista Róbert Vittek, boxer Tomi „Kid“ Kovács, motocyklista Ivan Jakeš, triatlonista Richard Varga, atlét Ján Volko a mladá džudistka Nina Geršiová.

Momentka z predstavenia Dotkni sa hviezd.
Momentka z predstavenia Dotkni sa hviezd.
Foto
Ľubomír Souček, SOŠV

Deň plný pohybu v krásnom počasí na sklonku leta prišlo stráviť približne dvetisíc ľudí, predovšetkým detí. Jeho súčasťou bolo aj skrátené výchovno-vzdelávacie predstavenie SOŠV „Dotkni sa hviezd“, ktorého režisérom je Nikita Slovák. Jeho prostredníctvom sa účastníci mohli v skratke zoznámiť s tým, ako vznikol šport i olympijské hry, aké sú olympijské symboly a ako to vyzerá na olympijských hrách.

Detská súťaž v preťahovaní lanom.
Detská súťaž v preťahovaní lanom.
Foto
Ľubomír Souček, SOŠV

Dvojnásobný strieborný medailista z OH Juraj Tarr napríklad deťom prístupnou formou stručne priblížil olympijskú dedinu. „Deti, predstavte si jedno obrovské sídlisko, na ktorom počas olympiády žijú športovci z celého sveta, a obrovskú jedáleň, v ktorej môžete jesť od rána do večera,“ povedal. Deti si v rámci predstavenia aj zasúťažili v preťahovaní lanom. V plnom rozsahu uvidia predstavenie „Dotkni sa hviezd“ účastníci podujatia SOŠV 25. septembra v Michalovciach.

Keď sa v máji odohralo prvé dejstvo „Športuj, Slovensko“ v Prešove, prišlo tam až okolo 4000 ľudí, potom v júni na Štrbské Pleso približne 3000v Banskej Bystrici sa zúčastnilo okolo 2500 ľudí. V Bratislave, hoci je tu najväčšie množstvo rôznorodých lákadiel na trávenie voľného času, prišlo približne 4000 účastníkov. Spolumajiteľ agentúry BeCool Peter Pukalovič, ktorý viedol prácu organizačného štábu, vyzdvihol: „Na športové súťaže sa nám prihlásilo až 923 detí, čo je viac, než na predošlých troch podujatiach na iných miestach Slovenska. Toto číslo je super!“ K záujmu o súťaženie určite prispelo aj krásne slnečné prostredie.

Ilustračná fotografia.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

Bývalých či súčasných špičkových športovcov, ktorí v Bratislave svojou účasťou prišli podporiť podujatie „Športuj, Slovensko“ a s radosťou dekorovali medailami detských účastníkov športových súťaží, celý tento projekt a koncept podujatia nadchýna.

Autogramiáda našich topšportovcov.
Autogramiáda našich topšportovcov.
Foto
Ľubomír Souček, SOŠV

„Pre mňa toto bola už tretia účasť na ,Športuj, Slovensko´ - predtým som bol v Prešove aj v Banskej Bystrici. Je to skvelé podujatie, ktoré ľudí motivuje k športovaniu. Ja som na všetkých miestach stretol množstvo rodín s deťmi, ktoré naozaj prejavili veľký záujem o šport. Je to výborná cesta a takýchto projektov by mohlo byť viac,“ vyznával sa počas bratislavského podujatia donedávna špičkový futbalista Róbert Vittek, ktorý je v radoch reprezentantov najpopulárnejšieho športu na Slovensku pri propagovaní športu pre všetkých zatiaľ bielou vranou. „Futbal je fenomén a u nás jednoznačne najmasovejší šport, preto si myslím si, že futbalisti by sa mali viac zapájať do podpory podobných podujatí.“

Ilustračná fotografia.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

Pre viacnásobného majstra sveta i Európy a dvojnásobného strieborného olympijského medailistu v rýchlostnej kanoistike Juraja Tarra bola bratislavská účasť na „Športuj, Slovensko“ prvá. „Mám z toho veľmi dobrý pocit, takéto podujatie znamená výbornú motiváciu pre deti aj pre ich rodičov, aby športovali. A bolo to super zorganizované. Ja som prišiel na deviatu ráno a už vtedy tu bolo množstvo detí. To ma naozaj v takom rannom čase prekvapilo. Veľmi dobrou myšlienkou bolo doplniť športové aktivity predstavením ,Dotkni sa hviezd´, pretože to deťom pomáha lepšie pochopiť, o čom je olympizmus a čo vlastne znamenajú olympijské hry. Videli tu zblízka aj viacero našich veľkých športovcov, takže možno ich to bude aj inšpirovať, aby sa poriadne venovali športu,“ povedal.

Ilustračná fotografia.
Foto
Ľubomír Souček, SOŠV

Aj dvojnásobný majster sveta a majster Európy v streľbe Erik Varga sa na „Športuj, Slovensko“ zúčastnil po prvý raz. Tiež prišiel už ráno a zotrval na Partizánskej lúke niekoľko hodín. Veľmi sa mu tam páčilo: „Bolo to veľmi fajn. Podujatie má výborný koncept – a hlavne pre dnešnú generáciu detí, ktorú do športovania treba ,tlačiť´. Videl som tu veľa nadšencov a mnoho detí, ktoré to tu očividne bavilo. Pôsobilo to na ne motivačne. Mohli tu aj nájsť svoj športový idol a nasmerovať sa na cestu nejakého športu. Bola pre mňa radosť byť súčasťou tohto. Najemotívnejšie pre mňa bolo sledovať snahu detí pri športových súťažiach, ako sa snažili podať čo najlepší výkon. Tešili sa nielen tie, ktoré boli medzi najlepšími, ale aj ostatné, pretože medaily dostali všetky. Videl som v cieli aj slzy malého kolobežkára, ktorý na trati spadol, ale dokončil preteky aj s bolesťou. To ma naozaj dojalo. Veľmi dobré bolo, že s deťmi tu celý čas trávili aj rodičia, pretože nie každé dieťa je také smelé, aby nepotrebovalo pomocnú ruku. A rodičia sa zase mohli presvedčiť, že športovanie má pre ich deti význam.“

Po veľkom úspechu prvého ročníka „Športuj, Slovensko“ má spoločnosť BILLA veľký záujem o jeho pokračovanie na budúci rok. V roku 2020 SOŠV k olympijským hrám v Tokiu plánuje národnú štafetu s ohňom, aj Olympijský festival v Bratislave počas konania OH. Vďaka spojeniu týchto projektov sa dá očakávať synergický efekt.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV