Šport a olympizmus
4 min. čítania

Štúdium Športovej diplomacie rozvíja schopnosti športovcov i ľudí z prostredia športu

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Nový ročník programu Športová diplomacia sa začal v Prahe.
Foto
ČOV

Aj vzdelávacím programom Športová diplomacia sa Slovenský olympijský a športový výbor snaží posilniť zastúpenie slovenského športu v medzinárodných športových organizáciách. Lukostrelkyňa Alexandra Longová skúsenosti zo štúdia využila aj pri úspešnej kandidatúre do komisie športovcov Európskych olympijských výborov. Frekventantom nového ročníka programu je aj olympijský víťaz v chôdzi a čoskoro riaditeľ VŠC Dukla Banská Bystrica Matej Tóth.

Absolventi vzdelávacieho programu Športová diplomacia by mali pomáhať pri presadzovaní záujmov slovenského športu a Slovenska všeobecne v medzinárodných štruktúrach. Zámerom celého vzdelávacieho programu, ktorý SOŠV realizuje v spolupráci s Českým olympijským výboromVysokou školou ekonomickou v Prahe, je formovať účastníkov tak, aby boli schopní prispievať k rozvoju svojej vlastnej športovej organizácie a boli jej kvalitnými a efektívnymi zástupcami v rámci medzinárodných štruktúr.

Nové možnosti do budúcna

„Keďže sa chcem venovať športu aj po kariére, hodnotím štúdium ako veľmi prínosné. Pre mňa bolo všetko v odbore športová diplomacia novinkou. Študovala som na vysokej škole systematickú biológiu a ekológiu, preto témy ako športové právo, financovanie či marketing v športe boli pre mňa neznáme. Získala som nové poznatky a následne som aj samoštúdiom vnikla hlbšie do tejto problematiky. Štúdium mi otvorilo nové možnosti do budúcnosti,“ povedala olympionička z Ria de Janeiro 2016 Alexandra Longová.

Každému športovcovi odporúča, aby sa počas športovej kariéry vzdelával a po jej skončení nadobudnuté skúsenosti a zručnosti využil v ďalšom živote.

Na valnom zhromaždení európskych športovcov v chorvátskom Dubrovniku je aj nadobudnuté skúsenosti zo štúdia pomohli pri kandidatúre do komisie športovcov Európskych olympijských výborov. Jej členkou bude nasledujúce dva roky.

„Na základe štúdia komunikácie som sa vedela v rámci kvalitne prezentovať. V praxi som si už overila, že diplomacia je dôležitá pri každom rokovaní,“ uviedla absolventka druhého ročníka programu Športová diplomacia.

Rozvoj zručností

Absolvent celého programu získa prehľad o národnom a medzinárodnom športovom prostredí a jeho právnom rámci. Po skončení štúdia sa vie pohybovať v medzinárodnom prostredí a presadzovať v ňom záujmy svojej organizácie. Zlepší sa aj jeho schopnosť komunikovať s médií a vytvorí si sieť kontaktov, z ktorej bude vedieť aj čerpať.

Športové organizácie zároveň získajú človeka, ktorý vie strategicky implementovať nadobudnuté schopnosti a znalosti vo vnútri inštitúcie i navonok.

„Vzdelávanie je pre každého človeka niečo veľmi pozitívne, nemali by sme s ním prestať. Mne je športová diplomacia veľmi blízka. Prostredníctvom komisií športovcov som sa stal jednou z jej súčastí. Viem, že diplomacia je pre športovcov dôležitá. Vďaka nej sa vedia presadiť v športovom hnutí, ktoré následne vie viac robiť aj pre nich. Diplomacia je dôležitá aj pre funkcionárov. Veľa vecí je možné presadiť, ak funkcionár pozná správne stratégie a má dobré vzťahy,“ hovoril po prvom stretnutí frekventantov aktuálneho programu Matej Tóth.

Úspešný chodec sa stretol už aj s absolventami predošlých ročníkov a získal od nich cenné rady. Dať sa na štúdium mu všetci odporúčali: „Hovorili mi, že štúdium im pomohlo v nadväzovaní vzťahov a rozvilo predovšetkým ich zručnosti.“

p24

Do olympijských hier v Paríži zostáva