Športové aktuality
Krakov
12 min. čítania

Streda na EH 2023: Dvojkajaky a bikrosárka Vojtechovská do finále

Ľubomír Souček a Peter Pašuth, SOŠV

Po utorňajšej „predohre“ v podobe úvodného dňa súťaže miešaných družstiev atlétov v Chorzówe, v ktorej Slováci súťažia v rámci II. európskej ligy, sa III. európske hry v Krakove-Malopoľsku v stredu rozbehli naplno. Do finále freestyle BMX postúpila Naomi Vojtechovská. Vo finále rýchlostných kanoistov sa predstavia dvojkajaky Katarína Pecsuková, Bianka Sidová a Erik Vlček, Ákos Gacsal. Semifinále bolo nečakane konečnou pre mužský i ženský štvorkajak.

Krakov logo

Z celkového počtu 144 športovcov v slovenskej výprave už predpoludním začali v Krzesowiciach súťažiť štyria reprezentanti v cyklistike BMX a v Krakove-Kryśpinówe dovedna tucet našich rýchlostných kanoistov. Popoludní zase pokračovali súboje atlétov počas druhého dňa ich trojdňovej súťaže miešaných tímov.

Večer od pol deviatej sa na Štadióne Henryka Reymana v Krakove uskutočni otvárací ceremoniál tohto veľkého multišportového podujatia, na ktorom v dvanástich mestách a miestach súťaží okolo sedemtisíc športovcov zo 48 európskych krajín. Slovenskú vlajku na slávnostnom otvorení niesli stolná tenistka Barbora Balážová a lukostrelec Miroslav Duchoň.

Rýchlostná kanoistika: žiadna z piatich našich lodí sa neprebila priamo do finále

Na trati v Krakove-Kryśpinówe súťažia rýchlostní kanoisti nielen o medaily Európskych hier, ale súťaže sú zároveň majstrovstvami Európy. A to aj nepriek v tomu, že dĺžka trate umožňuje odjazdiť len dvojstovky a päťstovky. V tomto prípade sú ME bez tradičného kilometra, hoci na ňom sa jazdia aj olympijské disciplíny.

Slovensko malo v rozjazdách úvodného dňa na jazierku s pieskom na plážach, pripomínajúcom rybník, v akcii dovedna päť lodí, ale ani jedna osádka nepostúpila priamo do finále. Všetky sa však kvalifikovali do popoludňajšieho semifinále, čo vzhľadom na celkove nižší počet štartujúcich nebolo príliš zložité.

Náš ženský štvorkajak na 500 m v zložení Katarína Pecsuková, Réka Bugár, Bianka Sidová a Mariana Petrušová obsadil v prvej rozjazde šieste miesto so 7 osádok. Na víťazné Poľky (1:32,768 min) stratili Slovenky 3,274 s.

Úsilie nášho ženského štvorkajaka na 500 m v zložení Katarína Pecsuková, Réka Bugár, Bianka Sidová a Mariana Petrušová.
Úsilie nášho ženského štvorkajaka na 500 m v zložení Katarína Pecsuková, Réka Bugár, Bianka Sidová a Mariana Petrušová.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

„Prvé jazdy bývajú takéto... Štartovali sme skoro ráno a nebolo to najlepšie. Ale aspoň sme sa vedeli porovnať s lepšími osádkami. Verím, že v semifinále sa dokážeme zlepšiť,“ povedala po rozjazde najskúsenejšia z kvarteta Mariana Petrušová, ktorá ako jediná z kvarteta už súťažila na Európskych hrách. V Minsku 2019 získala nečakane bronz v K1 na 5000 m.

„Pocitovo to nebolo zlé, ale niekedy jazda nevyjde tak, ako si človek naplánuje. Máme však dosť natrénované, takže verím, že v semifinále to bude lepšie,“ doplnila ju Réka Bugár.

Bianka Sidová, ktorú v stredu predpoludním čakala ešte rozjazda v K2 na 500 m a v Krakove sa premiérovo predstaví aj v K2 mix spolu s Denisom Myšákom, sa k výkonu osádky nevyjadrila, ale ocenila, že na úvodnú jazdu ešte nebolo úmorná horúčava, aké tu vládnu v posledných dňoch. „A dobré je, že tu nie sú žiadne veľké výkyvy medzi podmienkami v jednotlivých dráhach.“

V deblkanoe na 500 m Eduard Strýček a Peter Kizek.
V deblkanoe na 500 m Eduard Strýček a Peter Kizek.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

Náš mužský štvorkajak na 500 m v zložení Samuel Baláž, Denis Myšák, Csaba Zalka a Adam Botek má v Krakove vysoké ambície, ale vo svojej (v poradí druhej) rozjazde ich nepotvrdil. Slováci preťali métu až na šiestom mieste, pričom na víťazných Španielov (1:20,713 min) stratili 1,797 s. Paradoxne, do priamo postupujúcej trojky z prvej rozjazdy sa neprebojovali ani Nemci, ktorí majú v zostave troch členov zlatej „káštvorky“ z OH v Tokiu...

„Nebolo to bohviečo. Znovu si na seba zvykáme, pretože týždeň sme nemohli jazdiť spolu. Samo Baláž mal totiž ,seknutý´ krk a nemohol otočiť hlavu,“ prezradil najstarší z kvarteta, dvojnásobný olympijský medailista a exmajster sveta Denis Myšák.

Napriek poslednému, siedmemu miestu v druhej rozjazde C2 na 500 m, do semifinále postúpili aj Eduard Strýček s Petrom Kizekom. Na najrýchlejšiu českú loď bratov Fuksovcov (1:40,971 min) stratili až 5,770 s.

Umiestením najbližšie k priamemu postupu do finále mali v K2 žien na 500 m Katarína Pecsuková s Biankou Sidovou. V druhej rozjazde dopádlovali na štvrtom mieste, keď na najrýchlejšie Nemky Paszekovú s Hakovou (1:41,250) stratili 3,004 s. Priamo postúpili prvé tri lode.

V závere predpoludňajšieho programu nastúpili Erik Vlček s Ákosom Gacsalom v K2 mužov na 500 m. V prvej z troch rozjázd obsadili tretie miesto so stratou 2,154 s na víťaznú srbskú dvojicu Holpert, Dragoisavljevič (1:28,500 min). Čas slovenskej dvojice bol celkove šiesty najrýchlejší, do finále však priamo postúpili len víťazi rozjázd.

Erik Vlček a Ákos Gacsal po rozjazde v K2 na 500 m.
Erik Vlček a Ákos Gacsal po rozjazde v K2 na 500 m.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

Dvojkajaky Pecsuková, Sidová aj Vlček, Gacsal na 500 m do finále

Z piatich semifinálových možností si postup do finálových jázd na 500 m trati vybojovali dve slovenské lode – v oboch prípadoch dvojkajaky. Najprv príjemne prekvapila druhým miestom ženská osádka K2 Katarína Pecsuková, Bianka Sidová, ktorá dopádlovala so stratou 0,780 s na najrýchlejšiu švédsku dvojicu. Obe si tak vynahradili sklamanie z toho, že predtým v štvorkajaku do finále nepostúpili.

Treba pripomenúť, že súťaže Európskych hier v rýchlostnej kanoistike sú zároveň majstrovstvami Európy.

„Tým, že sme ráno aj popoludní mali po dva štarty v krátkom časovom slede, boli to pre mňa jedny z najnáročnejších pretekov. V semifinále sme mali len hodinovú pauzu. Vzhľadom na to si myslím, že sme to zvládli dobre. Nemáme sa za čo hanbiť. Tým viac, že sa tu zišla vynikajúca konkurencia,“ stručne sa vyznávala Katarína Pecsuková.

Bianka Sidová, ktorá si v Krakove skúsi aj K2 mix na 200 m spoločne s Denisom Myšákom, sa usmievala: „Prvý raz som súťažila v plnej európskej konkurencii, pretože na pretekoch SP vždy nejaké kvalitné lode chýbali. Išli sme teda do neznáma. Postup nás veľmi potešil, pretože prišiel na záver veľmi náročného dňa. Naozaj sme už boli unavené. Ale pri semifinálovej jazde sme sa cítili dobre a zvládli sme ju najlepšie, ako sme vedeli.

Katarína Pecsuková a Bianka Sidová po postupe do fináíle súťaže dvojkajakov na 500 m.
Katarína Pecsuková a Bianka Sidová po postupe do fináíle súťaže dvojkajakov na 500 m.
Foto
Ľubomír Souček, SOŠV

O niekoľko minút po ženskom dvojkajaku si tretím miestom za Belgičanmi (so stratou 0,956 s) a Švédmi finále vybojovala aj mužská dvojica Erik Vlček, Ákos Gacsal.

„Nie som prekvapený, finále bolo náš cieľ. Dali sme do toho maximum, ale zároveň sme si postupovú pozíciu kontrolovali,“ priznal Ákos Gacsal a dodal: „V poslednom čase sme s Erikom spolu trénovali v Bratislave aj v Szolnoku a dá sa povedať, že jazdu od jazdy sa zlepšujeme.“

Najúspešnejší pretekár v histórii slovenskej rýchlostnej kanoistiky a jeden z top multimedailistov v histórii tej svetovej Erik Vlček si aj do tretice na Európskych hrách vybojoval postup do finále. V Baku 2015 bol v K2 na 1000 m s Jurajom Tarrom tesne štvrtý, v Minsku 2019 si v K4 na 1000 m spoločne s Balážom, Zalkom a Botekom vybojoval bronz. Podľa výzoru tváre bolo jasné, že rekordný šesťnásobný slovenský olympionik bol spokojný.

„Veľmi sa teším z postupu, pretože bol naozaj ťažko vybojovaný. S Ákosom nesedíme dlho v spoločnej lodi. Na nedávnych pretekoch Svetového pohára sme si to vyskúšali a ešte to nebolo ono. Cítil som však, že v našej lodi sa skrýva väčší potenciál a čím viac sme spolu trénovali, tým lepšie to išlo. Preto som aj čakal, že by to mohlo vyjsť aj na finále, ale konkurencia bola poriadne nabitá. V rozjazde som sa cítil lepšie ako v semifinále, takže dúfam, že na finále nám to sadne. Aj keď na medailu to asi nebude,“ hovoril Erik Vlček.

Erik Vlček a Ákos Gacsal si zajazdia vo finále K2 na 500 m.
Erik Vlček a Ákos Gacsal si zajazdia vo finále K2 na 500 m.
Foto
Ľubomír Souček, SOŠV

K2 a K4 sú teraz dve najsilnejšie obsadené mužské disciplíny. Erik predtým jazdil debla s Adamom Botekom, lenže krakovský časový program Adamovi neumožňoval ísť K2 aj K4. Zloženie ,kádvojky´ Vlček, Gacsal sa zrodilo veľmi neskoro a za komplikovaných a pre mňa nepochopiteľných okolností. Musím povedať, že dnes mali trochu šťastie, pretože sa dostali do trochu ľahšieho semifinále. Erik sa však aj vo veku takmer 42 rokov dostal do finále K2, čo je naozaj obdivuhodné. Stále preukazuje vysokú výkonnosť a pýta si aj miesto v štvorkajaku,“ poznamenal tréner oboch Komárňanov Peter Likér.

Štvorkajaky mimo hry, mužskému chýbalo na finále 640 tisícin

Žiaľ, v ďalších troch prípadoch bolo pre slovenské lode semifinále konečnou stanicou. Najnepríjemnejšie to bolo v prípade mužského štvorkajaka. Osádka v zložení Samuel Baláž, Denis Myšák, Csaba Zalka, Adam Botek obsadila šieste miesto, keď na najrýchlejších Nemcov stratila 0,964 s. Na postup do finále, teda na umiestenie v prvej trojke, Slovákom chýbalo 640 tisícin sekundy.

„Výsledok nám priniesol sklamanie, ale bola to naša v tomto roku najlepšia jazda. Nemáme sa za čo hanbiť. Konkurencia v štvorkajakoch sa stále zvyšuje a najlepšie lode sa zmestia do jednej sekundy. Žiaľ, obmedzilo nás Samovo ,seknutie´ krku počas posledného sústredenia, takže v lodi sme pred pretekmi sedeli len minulý piatok a sobotu. Vrátili sme sa k našej starej technike pádlovania. V rozjazde sme hľadali správne tempo, ale mám pocit, že v semifinále sme ho trafili. Výsledok musíme hodiť za hlavu. Vrcholom sezóny budú augustové MS v Duisburgu, kde musíme zabojovať o olympiádu,“ komentoval Denis Myšák.

Nadviazal naňho Samuel Baláž, ktorého v predošlých dňoch limitovalo ,seknutie´krku. „Žiaľ, v dôsledku toho sme mohli odjazdiť len dva spoločné ľahké tréningy. Chýbali nám rýchle tréningy. Napriek tomu si tiež myslím, že sme predviedli našu najlepšiu tohtoročnú jazdu. Na finále to však nestačilo a vieme, že nás čaká osem týždňov veľmi tvrdej práce. Keď nám z olympijského programu zobrali dve disciplíny, veľa kajakárov sa presunulo do štvorkajakov a konkurencia tu očividne stúpla. My musíme zvýšiť našu inidviduálnu výkonnosť.“

Mužský štvorjakak trénersky vedie Andrej Wiebauer, ktorý v ňom má troch svojich osobných zverencov. Jeho pohľad? „Naša príprava v dôsledku Samových problémov nebola ideálne, ale chlapcom sa po dlhšom čase išlo naozaj dobre. Nemám hlavu v smútku, pretože viem, že sú dobre pripravení. Ustúpili sme z pozícií, ale viem, že je v našich silách dotrénovať to, čo nám chýba na najlepších. Sezóna sa bude hodnotiť až podľa výsledku na majstrovstvách sveta.“

Rovnako šiesty skončil aj ženský štvorkajak v zložení Katarína Pecsuková, Réka Bugár, Bianka Sidová, Mariana Petrušová. Na víťazné Portugalky stratili Slovenky 2,133 s.

Trénerovi štvorkajaka Petrovi Likérovi sa na margo jazdy dievčat vyjadrovalo veľmi ťažko, pretože z televízneho prenosu sa nedalo analyzovať ani štart, ani väčšinu trate. „Poriadne sme videli vlastne len záver. Dievčatá do finále nepostúpili, ale určite majú perspektívu. Všetky sú medailistky z vrcholných juniorských súťaží, ale potrebujú ešte trochu času. Všetko majú pred sebou. Pred augustovým svetovým šampionátom, na ktorom pôjde o olympijské miestenky, ich čakajú ešte MS do 23 rokov a kvalifikačné preteky,“ komentoval Likér.

Matematicky lepší výsledok ako naše štvorkajaky dosiahlo piatym miestom dvojkanoe Eduard Strýček, Peter Kizek. Jeho strata na najrýchlejšiu maďarskú loď však bola až 3,394 s.

„V rozjazde sme pokazili štart, ale v semifinále som predviedli našu asi zatiaľ najlepšiu päťstovku,“ povedal Eduard Strýček. Peter Kizek ho doplnil: „Zvolili sme inú taktiku ako v rozjazde. Vydržali sme až do záveru a ešte sme zvýšili tempo. Sme spokojní, ale vieme, že je pred nami dlhá cesta.“

Napriek stresu je Vojtechovská vo finále

Naomi Vojtechovská
Naomi Vojtechovská
Foto
SOŠV/SAMUEL GALICA

V areáli netradičných športov v Krzeszowiciach sa vydarila kvalifikácia freestyle BMX Naomi Vojtechovskej. Šestnásťročná Námestovčanka obsadila 9. pozíciu a postúpila do štvrtkového finále. „Bola som poriadne nervózna, keďže na tak významnej súťaži som ešte neštartovala. Stres bol veľký, ani si svoje jazdy poriadne nepamätám. Snažila som sa ísť čo najlepšie a predviesť všetko, čo viem. Verím, že vo finále svoje bodové ohodnotenie ešte vylepším,“ povedala Naomi Vojtechovská.

Druhá slovenská zástupkyňa Lucia Čajková mala tiež namierené medzi finálovú dvanástku, avšak pád krátko pred koncom druhej jazdy ju odsunul na 13. priečku.

Krátko po obede sa mala rozbehnúť aj súťaž chlapcov, avšak pre dážď ju posunuli na neskoré popoludnie. Z dvojice Slovákov skončil lepšie Tomáš Tohol, ktorý obsadil so ziskom 71,08 bodu 15. miesto. Ani jazda na maximálne riziko mu v kvalitnej konkurencii nestačila na postup do štvrtkového dvanásťčlenného finále.

VÝSLEDKY - STREDA

RÝCHLOSTNÁ KANOISTIKA

500 m:

Ženy – K4 (konečné poradie): 12. Slovensko (Katarína Pecsuková, Réka Bugár, Bianka Sidová, Mariana Petrušová) – nepostúpili zo semifinále do finále.

K2 – semifinále: 1. Linnea Stensilsová, Moa Wikbergová (Švéd.) 1:44,322, 2. Katarína Pecsuková, Bianka Sidová (SR) 1:45,102 – postup do A-finále.

Muži – K4 (konečné poradie): 12. Slovensko (Samuel Baláž, Denis Myšák, Csaba Zalka, Adam Botek) – nepostúpili zo semifinále do finále.

C2 (konečné poradie): 11. Eduard Strýček, Peter Kizek (SR) – nepostúpili zo semifinále do finále.

K2 – I. semifinále: 1. Bram Sikkens, Artuur Peters (Belg.) 1:32,176, ... 3. Erik Vlček, Ákos Gacsal (SR) 1:33,132 – postup do A-finále.

BIKROS FREESTYLE

Ženy – kvalifikácia: 1. Nikita Rose Ducarrozová (Švaj.) 79,00, ... 9. Naomi Vojtechovská 44,16, 13. Lucia Čajková (obe SR) 25,99.

Muži - kvalifikácia: 1. Anthony Jeanjean (Fr.) 85,16, ... 15. Tomáš Tohol 71,08, 29. Adrián Miko (obaja SR) 11,33.

Podujatia a športovci
paris
Ukazsa2024 Pankova

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV