Šport a olympizmus
Bratislava
2 min. čítania

Storočný fenomén Slovan Bratislava - najslávnejší slovenský športový klub 3. mája jubiluje!

Foto
Olympic.sk

Mladší športoví fanúšikovia poznajú najslávnejšiu slovenskú klubovú značku Slovan Bratislava (používa sa od roku 1953) zrejme len v spojitosti s futbalom a hokejom. V minulosti to však bol obrovský pojem v množstve športov. Už pod pôvodným názvom a skratkou 1. ČsŠK Bratislava sa stal legendou a postupne aj najväčším klubovým klenotom slovenského športu. Vznikol 3. mája 1919 – teda presne pre sto rokmi!

Obsiahly text Igora Machajdíka s názvom „Storočný fenomén Slovan“ sme zverejnili v časopise OLYMPIC.sk jeseň/zima 2018. Písalo sa v ňom zďaleka nie len o futbale, pretože značka Slovan sa stala pojmom v množstve športov. Spájala sa s vynikajúcim ľadovým hokejom, krasokorčuľovaním, basketbalom, stolným tenisom či šachom, ale aj s olympijskými víťazmi – krasokorčuliarom Ondrejom Nepelom, s dráhovým cyklistom Antonom Tkáčom a s tenistom Milošom Mečířom.

Slovenský olympijský výbor a Klub športových redaktorov SSN v roku 2000 vyhlásili anketu o Slovenského športovca 20. storočia. Nebolo prekvapením, že jednoznačne najviac sa v nej presadili športovci Slovana Bratislava. A až na jednu čiastočnú výnimku (P. Šťastný) boli výlučne z československej éry niekdajšieho Slovana.

Víťazom ankety sa in memoriam stal krasokorčuliarsky olympijský víťaz, trojnásobný majster sveta a päťnásobný majster Európy Ondrej Nepela. Druhý skončil olympijský víťaz a trojnásobný majster sveta v cyklistickom šprinte Anton Tkáč, ktorý prvý titul majstra sveta získal ako slovanista. Tretie miesto, žiaľ, tiež in memoriam, obsadil legendárny hokejový brankár Vladimír Dzurilla, ktorý v drese belasých odchytal veľkú väčšinu kariéry. V prvej desiatke zo slovanistov ešte skončili 5. tenista Miloš Mečíř a 6. hokejista Peter Šťastný. Medzi najlepšími na ďalších miestach sa objavili aj ďalší belasí – 13. krasokorčuliar Karol Divín, 14. hokejista Jozef Golonka a traja futbalisti – 15. Ján Popluhár, 19. Viliam Schrojf a 21. Karol Jokl.

Projekt
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV