SOŠV
Anterselva
2 min. čítania

Plaketu EFPM za príkladný čín v duchu fair play odovzdala fenomenálnemu nórskemu biatlonistovi J. T. Böovi aj Katarína Ráczová

Katarína Ráczová
Johannesovi Thingnesovi Böovi odovzdali Plaketu EFPM Katarína Ráczová a Miroslav Cerar.
Foto
Twitter Dare Rupar

Nórsky biatlonista Johannes Thingnes Bö si dňa 15. októbra v talianskej Anterselve prevzal Plaketu Európskeho hnutia fair play (EFPM). Toto ocenenie za príkladný čin v duchu fair play mu odovzdali členovia výkonného výboru Miroslav Cerar zo Slovinska (dvojnásobný olympijský víťaz v gymnastike) a Slovenka Katarína Ráczová (vicemajsterka sveta v šerme), predsedníčka Klubu fair play SOŠV. Slávnostné odovzdanie cien sa uskutočnilo na  tradičnom predsezónnom stretnutí novinárov s funkcionármi Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS) Forum Nordicum.

Sedemnásobný majster sveta, olympijský víťaz z Pjongčangu 20128 a úradujúci celkový víťaz Svetového pohára Johannes Thingnes Bö si cenu vyslúžil za príkladný čin z februárových pretekov Svetového pohára v americkom Salt Lake City. Po stíhacích pretekoch, v ktorých finišoval na 4. mieste, informoval rozhodcov, že na poslednej streleckej položke vypálil iba štyri namiesto piatich nábojov a do cieľa prišiel so zvyšným nábojom v zásobníku. Podľa informácii Mezinárodnej biatlonovej unie (IBU) zlyhala následná komunikácia medzi rozhodcami a pretekárskou komisiou, ktorá ponechala v platnosti pôvodné výsledky.

napriek tomu, že mu nehrozila žiadna sankcia, o svojej chybe informoval rozhodcov. V dôsledku toho prišiel o 43 bodov v poradí SP a odmenu vo výške 7-tisíc eur. "Nie je to jednoduché rozhodnutie, prísť o body vo Svetovom pohári. Ale dúfam, že po mojom príklade nájdu vnútornú silu a motiváciu aj iní športovci, aby súťažili len v duchu fair play a zároveň prevzali zodpovednosť za svoje chyby aj v prípade, keď IBU už nemôže zmeniť svoje rozhodnutie," vysvetlil svoj čin 25-ročný nórsky reprezentant, ktorý napriek tejto strate v seriáli SP 2018/29 suverénne dominoval a získal aj tri malé glóbusy.

Projekt
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV