Športové aktuality
5 min. čítania

Piatok na EYOF: Nina Filkorová a Stela Megelová bronzové, tenistky sú vo finále štvorhry

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Nina Filkorová
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Slovenskí športovci si počas piatkového programu na XVII. letnom Európskom olympijskom festivale mládeže v slovinskom Maribore zabezpečili ďalšie tri cenné kovy a domov odídu minimálne s piatimi medailami. V džude dievčat nad 70 kg získala bronzovú medailu Nina Filkorová. Kov rovnakej hodnoty si vyplávala Stela Megelová na krátkej polohovke. Tenistky Soňa Depešová a Mia Pohánková sa prebojovali do finále štvorhry a majú istú minimálne striebornú medailu.

Slovensko získalo z džudistického tatami v Maribore tri cenné kovy. K zlatej Patrícii Tománkovej a bronzovej Kristíne Lili Križovej sa pridala aj Nina Filkorová.

Nina Filkorová získala svoju najvzácnejšiu medailu

Šestnásťročná členka ŠK Dukla Banská Bystrica Nina Filkorová si v úvodnom súboji na tatami v Maribore vo váhe nad 70 kg poradila s Rosou Maneovou z Portugalska. V boji o postup do semifinále však nestačila na Rakúšanku Helene Schrattenholzerovú. V dramatickej repasáži si v nadstavenom čase poradila s Ukrajinkou Dariou Doliovou a potom dala ippon aj Rumunke Roxane Visovej.

Na súboj o 3. miesto mala nastúpiť proti Turkyni Seme Meteovej. Turecká džudistka však v semifinále použila nepovolený chmat, po ktorom nasledoval trest hansoku make  a diskvalifikácia z turnaja. Bronz tak pripadol zverenkyni Mareka Matuszeka.

„Som veľmi šťastná, že som získala medailu. Je to pre mňa zatiaľ najvzácnejšia medaila v mojej kariére. Radšej by som ju vybojovala vlani doma na EYOF v Banskej Bystrici, ale tam sa predstavili iné vekové kategórie a ja som sa nemohla zúčastniť. Ako rozhodujúci sa ukázal napokon môj zápas s Rumunkou, ktorý som zvládla,“ povedala Nina Filkorová.

Nina Filkorová (v modrom) v súboji s Ukrajinkou Doliovou na EYOF v Maribore.
Nina Filkorová (v modrom) v súboji s Ukrajinkou Doliovou na EYOF v Maribore.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Ďalší slovenský džudista Matej Pecha sa dostal vo váhe do 90 kg cez Maďara Norberta Hoffera do druhého kola, v ňom však bol nad jeho sily Pavle Bulatovič z Čiernej Hory, ktorý Slováka nepotiahol do opráv.

Stela Megelová bronzová na krátkej polohovke

O ďalšiu medailovú radosť sa postarala plavkyňa Stela Megelová. Vo finále na 200 m polohové preteky dohmatla za 2:17,78 min. O stotinu sekundy predstihla Maďarku Bianku Bartovú. Megelová bola po úvodnej znakárskej časti tretia. Po motýľkarskej pätdesiatke bola o desatinu sekundy za medailovými priečkami. V prsiarskej časti sa posunula opäť na 3. pozíciu, ktorú si v dramatickom finiši udržala pred maďarskou súperkou.

Stela Megelová získala pre Slovensko prvú dievčenskú plaveckú medailu z EYOF od Belehradu 2007, keď bola v rovnakej disciplíne 200 m polohové preteky Katarína Listopadová strieborná.

„Z medaily mám veľkú radosť, je za ňou veľa práce. Krátka polohovka je moja najsilnejšia disciplína. Pred pretekmi som telefonovala s mojím ocinom, ktorý ma trénuje. Držala som sa jeho rád. Po dohmate som sa v prvej chvíli aj zľakla, či mám naozaj medailu. Finiš bol veľmi tesný,“ povedala štrnásťročná členka klubu Fliper Brezno.

Stela Megelová
Stela Megelová.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Depešová s Pohánkovou vo finále štvorhry dievčat

O ďalšiu slovenskú medailovú radosť sa postarali tenistky Soňa Depešová a Mia Pohánková. Hodnotu cenného kovu sa dozvedia po sobotňajšom finále. Turnajové dvojky si v semifinále štvorhry dievčat poradili s lotyšským párom Adelina Lacinovová, Odeta Panasová 6:2, 6:3. Napriek pomerne jasnému výsledku to bol na mariborskej antuke veľký boj. Lotyšky hrýzli najmä v úvode duelu, keď dvakrát zobrali Slovenkám podanie. V ďalšom priebehu sa hralo väčšinou už pod taktovkou Depešovej s Pohánkovkou.

Slovenský tenis získal medailu už na druhom EYOF za sebou. Vlani v Banskej Bystrici vyhrala dvojhru dievčat Renáta Jamrichová a v mixe bola zlatá s Danielom Balaščákom.

Radosť tenisovej dvojice Soňa Depešová, Mia Pohánková z postupu do finále.
Radosť tenisovej dvojice Soňa Depešová, Mia Pohánková z postupu do finále.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Laura Frličková siedma vo finále na 100 m prek.

Atléti v horúcom letnom počasí zasiahli v piatok do bojov až popoludní. Vo finále na 100 m prek. obsadila Laura Frličková 7. miesto časom 13,81 s. Za časom z rozbehov zaostala o 12 stotín sekundy. Šestnásťročná atlétka bola pred rokom na EYOF v Banskej Bystrici sedemnásta. Za rok sa zlepšila o takmer sekundu.

Vo finále na 3000 m obsadil Filip Jančík za 8:51,15 min 13. miesto. Kvarteto Ema Bendová, Romana Hrnčárová, Eliška Gašpárková a Lenka Gymerská skončilo v štafetách 100-200-300-400 m v konkurencii 21 štafiet 11. pozíciu za 2:11,95 min.

Chodkyňa Tamara Indrišková finišovala na 5000 m na 8. mieste v osobnom rekorde 24:29,07 min.

Laura Frličková
Laura Frličková.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

 

VÝSLEDKY – EYOF V MARIBORE - PIATOK

DŽUDO

Chlapci - do 90 kg: Matej Pecha neklasifikovaný.

Dievčatá – nad 70 kg: 3. Nina Filkorová.

TENIS

Štvorhra dievčat – semifinále: Soňa Depešová, Mia Pohánková (SR-2) – Adelina Lacinovová, Odeta Panasová (Lot.-4) 6:2, 6:3.

ATLETIKA

Finále:

Dievčatá - 100 m: 7. Laura Frličková 13,81. 5000 m chôdza: 8. Tamara Indrišková 24:29,07.

Chlapci - 3000 m: 13. Filip Jančík 8:51,15.

Rozbehy: 

Dievčatá - štafeta 100-200-300-400 m: 11. Slovensko (Ema Bendová, Romana Hrnčárová, Eliška Gašpárková, Lenka Gymerská) 2:11,95.

PLÁVANIE

Finále

200 m pol. pr.: 3. Stela Megelová 2:17,78.

Rozplavby

Chlapci – 400 m pol. pr.: 19. Milan Vojtko 4:41,05. 4x100 m pol. pr.: 15. Slovensko (Milan Vojtko, Jakub Stanko, Adam Černák, Oliver Tomas) 3:56,80.

Dievčatá – 800 m v. sp.: Sára Orosz 9:34,56.

paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV