Športové aktuality
Sao Paulo
4 min. čítania

Vo veku 82 rokov zomrel fenomenálny futbalista Pelé, kedysi najslávnejší športovec na svete

Ľubomír Souček, TASR
Foto
TASR/AP

Legendárny brazílsky futbalista Pelé zomrel vo veku 82 rokov. Edson Arantes do Nascimento, majster sveta z rokov 1958, 1962 a 1970, podľahol vo štvrtok ťažkej chorobe. Od roku 2021 podstupoval liečbu rakoviny hrubého čreva. Informovali o tom agentúry AP, AFP a Sky News.

V uplynulých dňoch sa Pelého stav zhoršil, lekári v nemocnici Alberta Einsteina v Sao Paule nedávno informovali, že Brazílčan je pod zvýšenou starostlivosťou, ktorá súvisí s dysfunkciou obličiek a srdca. Pelého hospitalizovali už pred mesiacom po tom, ako mu diagnostikovali aj infekciu dýchacích ciest. Vo štvrtok potvrdil agentúre AP jeho úmrtie agent Joe Fraga.

"Za všetko, čím sme, ďakujeme tebe. Nekonečne ťa ľúbime. Odpočívaj v pokoji," napísala Pelého dcéra Kely Nascimentová na Instagrame.

Rodák z Trés Coracoes (nar. 23. októbra 1940) Pelé, ktorého mnohí považujú za najlepšieho futbalistu histórie, sa už dlhšie trápil so zdravotnými problémami. Pred rokom ho začali liečiť na rakovinu hrubého čreva, v septembri 2021 podstúpil operáciu a následne začal s chemoterapiou. Predtým mal problémy aj s chrbticou, kolenami a absolvoval niekoľko operácií pre problémy v oblasti bedier. Komplikácie mu spôsobili aj žlčové kamene.

Pelé doviedol Brazíliu k titulom majstra sveta v rokoch 1958, 1962 a 1970. Je jediný trojnásobný majster sveta v histórii futbalu, pričom prvý titul získal ešte len ako 17-ročný (na šampionáte strelil šesť gólov, z toho dva vo finále). V 92 zápasoch za reprezentačný tím dal 77 gólov a je historicky najlepší strelec svojej vlasti spoločne s Neymarom, ktorý vyrovnal jeho rekord na MS 2022 v Katare.

Dlhé roky (1957 – 1974) bol Pelé superhviezdou klubu FC Santos, ktorý v rokoch 1962 a 1963 priviedol k dvom triumfom v juhoamerickom Pohári osloboditeľov, ako aj v Interkontinentálnom pohári. V roku 1969 oslávil strelenie 1000. gólu. Hráčsku kariéru ukončil v roku 1977 v klube Cosmos New York. Počas kariéry strelil spolu 1284 gólov, vrátane gólov v priateľských klubových zápasov. Bol vôbec prvou športovou hviezdou v histórii, ktorá sa objavila vo videohre. Mal všeobecne známu prezývku „Kráľ futbalu“.

Pelé a olympijské hry

Brazílska legenda sa nikdy nezúčastnila na olympijských hrách, ale v roku 1999 ho národné olympijské výbory na celom svete zvolili za športovca storočia.

Dlhé roky bol považovaný za najslávnejšieho športovca na svete, ktorému sa popularitou neskôr vyrovnal len americký boxer Muhammad Ali. Vo veľkej celosvetovej ankete ho v polovici 60. rokov 20. storočia vyhodnotili ako najznámejšieho človeka na svete spoločne so sovietskym kozmonautom Jurijom Gagarinom.

Pelé bol propagátorom a tvárou úspešnej kandidatúry Ria de Janeira na usporiadanie olympijských hier v roku 2016. Bol súčasťou oficiálnej delegácie kandidátskeho mesta pri prezentácii na zasadnutí Medzinárodného olympijského výboru v Kodani v roku 2009.

Na záverečnom ceremoniáli v Londýne 2012 Pelé vystúpil v segmente o nadchádzajúcich hrách v Riu.

Mesiac pred otváracím ceremoniálom Ria 2016 dostal v Santose od prezidenta Medzinárodného olympijského výboru Thomasa Bacha Olympijský rad.

„Aj keď som bol olympijským víťazom v šerme, moja láska k športu sa začala futbalom. Keby som sa nestal prezidentom MOV, zmeškal by som príležitosť odovzdať Olympijský rad jednému z mojich športových hrdinov, Pelému, Edsonovi Arantesovi do Nascimentovi. Takto som ocenil jeho športové zásluhy a jeho vernosť olympijským hodnotám,“ povedal Thomas Bach počas ceremónie v roku 2016.

Pelé sa zúčastnil v meste Santos, kde dlho žil, aj na štafete s pochodňou s ohňom pre olympijské hry v Riu de Janeiro 2016.

Tagy
p24

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV