Športové aktuality
4 min. čítania

Kamila Novotná má striebro i prvú slovenskú medailu z EH 2023, pomohlo jej aj členstvo v JOT

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth

Slovenská strelkyňa Kamila Novotná získala na Európskych hrách 2023 striebornú medailu vo vzduchovej puške na 10 m. Osemnásťročná členka Juniorského olympijského tímu, ktorý zostavujú Nadácia SOŠV a SOŠV, sa stala prvou slovenskou medailistkou z tohtoročného multišportového podujatia. Na strelnici vo Vroclavi dosiahla najväčší úspech svojej doterajšej kariéry.

Kamila Novotná
Kamila Novotná
Foto
SOŠV/PATRIK JÁNY

Kamila Novotná postúpila do osemčlenného finále zo 6. miesta. V kvalifikácii strelila 624,9 bodu. V osemčlennom finále viedla a napokon sa dostala do rozhodujúceho súboja o zlato.

„Dnes sa mi strieľalo veľmi dobre. Dosiahla som skvelý výsledok. Už v kvalifikácii sa mi darilo. Vo finále som nebola pod veľkým stresom,“ povedala Kamila Novotná. „Medaila pre mňa veľa znamená. Je to môj prvý cenný kov z tak veľkého podujatia. Som vďačná za jej zisk. Veľa som trénovala, je za týmto výsledkom veľa driny. Teším sa z nej.“

Osemnásťročná strelkyňa z Veľkého Šariša bola v základnej časti finále najlepšia zo všetkých súťažiacich. Dosiahla 260,8 bodu, druhá Švajčiarka Nina Christenová bola o 0,5 bodu horšia.

„Do finále som nešla s veľkými očakávaniami. Povedala som si, že keď už som tak ďaleko, tak chcem niečo zastrieľať. Bola som aj prekvapená, ako sa mi dobre strieľalo. Bola som absolútne v pokoji,“ vysvetľovala úspešná strelkyňa.

Pevnejšia ruka švajčiarskej súperky

V dueli o zlato mala Christenová pokojnejšiu ruku. Po prvých štyroch výstreloch viedla 8:0. Novotná však zabojovala a znížila na 6:8. Christenová si udržiavala menší náskok. Slovenka však znížila na 13:15 a tréner Švajčiarky si zobral oddychový čas. Po ňom jeho zverenka trafila 10,6 bodu, kým členka ŠKP Prešov 10,5 a bolo rozhodnuté. Švajčiarska strelkyňa vyhrala 17:13.

„Za stavu 8:0 mi hlavou prebleslo, nech to nie je veľmi vysoký rozdiel. Nechcela som ľahko prehrať. Zabojovala som a urobila finále ešte napínavejším,“ popisovala a vrátila sa k jednému dôležitému momentu - oddychovému času švajčiarskej strelkyne. „Oddychový čas býva v týchto súbojoch bežnou záležitosťou, aj ja som ho využila. Pomohol mi, mohla som sa vydýchať. Často sa stáva, že súperku takéto prerušenie rozhodí.“

Uniknutá miestenka do Paríža

Švajčiarska strelkyňa si okrem zlata z Európskych hier vybojovala aj miestenku na olympijské hry do Paríža 2024. V ženskej vzduchovej puške vlastní momentálne miestenku 9 strelkýň. Tento rok sa budú rozdeľovať ešte štyri miesta do Paríža 2024. Stane sa tak na majstrovstvách sveta v Baku. „Možnosť kvalifikovať sa do Paríža som mala v hlave, ale nechcela som na to klásť dôraz. Ak by som na to myslela, viac by ma to rozhodilo. Teraz ma mrzí, že som si miestenku nevybojovala, ale na druhej strane som vďačná za medailu,“ hovorila rodáčka z Veľkého Šariša.

Strelci si rozložili svoj stan na Európskych hrách vo Vroclave, ktorý je takmer 300 km od centra diania v Krakove. Novotná strelnicu v sliezskom meste poznala aj z minulosti. „Pekne ju opravili a celkom mi dnes vyhovovala. Našla som dobrú pohodu. Celkovo to bol dobrý deň a nestrieľala som vôbec som stresom,“ povedala Šarišanka, ktorú tento rok čakajú juniorské i seniorské majstrovstvá sveta.

Pomáha aj členstvo v Juniorskom olympijskom tíme

Zverenka Jána Šimu pochádza z poľovníckej rodiny a k zbraniam mala doma blízko. K streľbe ju priviedla mama, ktorá jej ako prvá vložila do rúk vzduchovku. Postupne sa dostali prvé úspechy až prišiel ten najväčší z Európskych hier.

„Športová streľba je šport, ktorý si vyžaduje maximálnu sústredenosť a koncentráciu, preto je psychicky veľmi vyčerpávajúci. Mojim snom a zároveň aj cieľom ako každého športovca je dostať sa na olympijské hry a vyhrať zlato,“ hovorí Novotná.

Od vlaňajška je členkou Juniorského olympijského tímu, ktorý zostavuje Nadácia Slovenského olympijského a športového výboru. Jeho členovia majú viacero výhod, raz ročne sa stretávajú aj na spoločnom teambuildingu. „Členstvo v JOT mi dosť pomáha. Z financií, ktoré som dostala, sme vlani kúpili nový strelecký oblek. Pomohlo mi aj spoločné stretnutie so športovcami z iných odvetví, namotivovalo ma to do ďalšej kariéry. Na JOT Games sa chystám aj tento rok. Už sa teším,“ dodala Kamila Novotná.

Podujatia a športovci
p24

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV