Športové aktuality
3 min. čítania

Samorast Naomi Vojtechovská miluje adrenalín

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Naomi Vojtechovská na bicykli doslova lieta.
Foto
SOŠV/SAMUEL GALICA

Miluje adrenalínové športy. Na malom bicykli dokáže doslova lietať. Pripravuje sa sama, radia jej chlapci z oravského bikrosového parku. Šestnásťročná Naomi Vojtechovská je veľká nádej slovenského freestyle BMX. Raz by si chcela zasúťažiť aj na olympijských hrách.

Naomi Vojtechovská predvádza na bicykli skvelé kúsky.
Naomi Vojtechovská predvádza na bicykli skvelé kúsky.
Foto
SOŠV/SAMUEL GALICA

Vo svete je freestyle BMX stále viac a viac populárnejšia disciplína. Zaradená je už aj v olympijskom programe. Na Slovensku však veľa vyznávačov ešte nemá. Naomi Vojtechovská a Lucia Čajková sú v tomto športe slovenské priekopníčky na niektorom z multišportových podujatí. Obe sa kvalifikovali na Európske hry, ich disciplínu hostí mestečko Krzeszowice.

„Na Slovensku veľa freestylistiek nie je. Aj ja som sa k tomuto športu dostala viac-menej náhodou. Videla som v Námestove chlapcov, ako jazdia. Mne sa páčia adrenalínové športy, tak som sa k nim pridala. V Námestove máme asi najlepší a aj najväčší park pre freestyle BMX na Slovensku,“ hovorí mladá Oravčanka, ktorá skvele ovláda malý bicykel bez bŕzd. „Keď nám niekto vojde do cesty, neostáva nám nič iné len ho zraziť,“ smeje sa.

Vo vzduchu cíti Naomi Vojtechovská veľký adrenalín

Naomi Vojtechovská
Naomi Vojtechovská.
Foto
SOŠV/SAMUEL GALICA

Počas jazdy na prekážkami, keď lieta vzduchom, pociťuje silný adrenalín. Už len vyskočiť ponad prekážku si vyžaduje kus odvahy. V tomto športe bývajú časté zranenia, Slovenke sa však vážnejšie zatiaľ vyhýbajú. „Adrenalín ma akoby priťahoval. Počas jazdy zabúdam na všetky bolesti i svet okolo. Musím sa sústrediť na prekážky. Nezdá sa to, ale to napätie je veľké,“ vysvetľuje.

Na tréningu sa snaží byť každý deň. Skončí školu a ide hneď jazdiť. Zaujímavosťou je, že nemá osobného trénera, ktorý by sa jej špeciálne venoval. „Sledujem rôzne videá, najmä jazdy žien. Snažím sa odkopírovať od nich, čo robia. Chcem sa posúvať vyššie, raz sa dostať na olympiádu. Som trocha individualistka. Na tréningoch ma však sledujú chlapci z nášho klubu a radia mi, ako jazdiť a čo mám robiť,“ hovorí momentálne najlepšia Slovenka v tomto športe.

Momentálne najťažší prvok, ktorý na súťažiach predvádza, je obrat o 360 stupňov okolo vlastnej osi nad prekážkou vo vzduchu. Postupne sa chce naučiť aj iné náročné prvky.

Na ceste za olympijským snom

Naomi Vojtechovská by sa raz chcela predviesť aj na olympijskej scéne.
Naomi Vojtechovská by sa raz chcela predviesť aj na olympijskej scéne.
Foto
SOŠV/SAMUEL GALICA

Európske hry môžu byť pre Vojtechovskú dobrou školou na ceste k olympijskému snu. V Krakove sa zoznamuje s multišportovým podujatím. Na podobne veľkej akcii ešte neštartovala.

„Je tu pre mňa všetko nové. Počas súťaže som prežívala veľký stres, ale všetko okolo je úžasné. Bývame v dedine s inými športovcami. Som rada, že som niečo podobné mohla zažiť.“

Podmienky na Európskych a olympijských hrách sa nedajú vôbec porovnať. Olympiáda je oveľa väčšia akcia. Vojtechovská na olympijský Paríž však ešte nemyslí. „Bolo by krásne ísť na olympijské hry, ale ešte musím veľa trénovať. Na Paríž nemáme veľkú šancu kvalifikovať sa. Sme malá krajina, nemáme dostatok UCI bodov. Musí sa spojiť veľa vecí, musia mať výsledky muži i ženy, aby sme sa mohli kvalifikovať. Je to náročný proces, lebo konkurencia je poriadna,“ dodala mladá športovkyňa.

Podujatia a športovci
paris
Ukazsa2024 Pankova

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV