Šport a olympizmus
Bratislava
4 min. čítania

Na slávnostnom otvorení výstavy SOŠM „Opäť žijeme hokejom!“ v Bratislave bol aj prezident IIHF René Fasel

Pred jedným z výstavných panelov zľava prezident SZĽH Martin Kohút, prezident IIHF René Fasel, riaditeľka SOŠV - SOŠM Zdenka Letenayová, hokejová legenda Jozef Golonka, prezident organizačného výboru MS 2019 Igor Nemeček a čestný prezident SOŠV František Chmelár.
Foto
Ján Kuchta, Štartfoto
Momentka zo slávnostného otvorenia výstavy počas vystúpenia speváčky Adrieny Bartošovej so sprievodom.
Momentka zo slávnostného otvorenia výstavy počas vystúpenia speváčky Adrieny Bartošovej so sprievodom.
Foto
Ján Kuchta, Štartfoto

Po Košičanoch a návštevníkoch východoslovenskej metropoly si výstavu SOŠV – Slovenského olympijského a športového múzea (SOŠM) počas majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji môžu vychutnať aj Bratislavčania a návštevníci nášho hlavného mesta. Zatiaľčo v Slovenskom technickom múzeu v Košiciach je už od 30. apríla otvorená výstava „90 rokov slovenského hokeja“ (ako putovnú ju neskôr uvidia aj v Nitre, Poprade, Topoľčanoch, Liptovskom Mikuláši, Brezne a v Galante), v Múzeu mesta Bratislava na Radničnej ulici č. 1 je už od 10. mája otvorená výstava „Opäť žijeme hokejom!“, s podtitulom „Z histórie majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji na Slovensku“. Výstava pôvodne mala byť prístupná len do posledného dňa svetového šampionátu, teda do 26. mája, ale pre veľký záujem bude predĺžená až do 8. septembra.

Slávnostné otvorenie bratislavskej výstavy „Opäť žijeme hokejom!“ sa konalo štyri dni po jej sprístupnení verejnosti – 14. mája. A obsadenie v prvom rade Faustovej siene pri jej otváraní bolo reprezentatívne – Medzinárodnú federáciu ľadového hokeja (IIHF) zastupovali jej prezident René Fasel i generálny sekretár Horst Lichtner, Slovenský olympijský a športový výbor jeho prezident Anton Siekel, Slovenský zväz ľadového hokeja prezident Martin Kohút a organizačný výbor majstrovstiev sveta 2019 takisto jeho prezident Igor Nemeček. Keďže súčasťou otvorenia výstavy bola aj inaugurácia poštovej známky, vydanej Slovenskou poštou, a.s., a prezentácia oficiálnych medailí k hokejovým majstrovstvám sveta 2019, ktoré vyrazila Mincovňa Kremnica, prítomní boli aj zástupcovia POFIS a Mincovne Kremnica.

Riaditeľka SOŠV – SOŠM Zdenka Letenayová sa v úvodnom slove poďakovala Slovenskému zväzu ľadového hokeja za dlhodobú výbornú spoluprácu, vďaka ktorej sa mohla realizovať aj táto jedinečná výstava „Opäť žijeme hokejom!“. Výstava na textovo-fotografických paneloch približuje vrcholné podujatia v ľadovom hokeji organizované na území Slovenska počnúc majstrovstvami Európy 1925 na Štrbskom Plese až po MS 2011 v Bratislave a v Košiciach.

Prezident IIHF René Fasel s riaditeľkou SOŠV - SOŠM Zdenkou Letenayovou pred replikou pohára majstrov sveta 2001, ktorý získali slovenskí hokejisti.
Prezident IIHF René Fasel s riaditeľkou SOŠV - SOŠM Zdenkou Letenayovou pred replikou pohára majstrov sveta 2001, ktorý získali slovenskí hokejisti.
Foto
Ján Kuchta, Štartfoto

Medzi hosťami otvorenia bol aj náš legendárny hokejista Jozef Golonka. Z majstrovstiev sveta a Európy 1959, ktorých časť hostila aj Bratislava, si návštevníci výstavy môžu pozrieť nielen jeho dobovú fotografiu, aj jeho medailu, takisto aj hokejku a korčule jeho spoluhráča Karola Faka. Mimoriadnym lákadlom pre hokejových fanúšikov je kópia pohára pre majstrov sveta 2002, aj zlatá medaila trénera Jána Filca alebo hokejka Jána Lašáka s podpismi hráčov z MS 2002. Z ďalších artefaktov zaujmú napríklad medaily z MS 2011, plagáty k svetovým šampionátom nielen A, ale aj B a C-kategórie, ktoré sa hrali na Slovensku a cez ktoré viedla v rokoch 1994 a 1995 cesta nášho reprezentačného tímu medzi hokejovú elitu, či maskoti „áčka“ MS 2011 aj „béčka“ MS 1995 v plnej veľkosti.

Vystavené predmety pochádzajú najmä zo zbierok SOŠV – Slovenského olympijského a športového múzea, časť je zapožičaná aj zo súkromných zbierok. Záštitu nad výstavou prevzal primátor mesta Bratislava Matúš Vallo.

Autor špeciálnej poštovej známky, venovanej MS 2019 na Slovensku, je akademický maliar Peter Uchnár. Známka zaujme netradičným tvarom. "Najprv sme si mysleli, že sa nám podaril jedinečný dizajnérsky počin, keď sme vydali známku v tvare puku. Žiaľ, už dva roky pred nami kanadská pošta vydala podobnú známku k storočnici klubu NHL Toronto Maple Leafs. Určite je to však prvá podobná známka k majstrovstvám sveta," uviedol riaditeľ Poštovej filatelistickej služby (POFIS) Martin Vančo.

Projekt
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV