Športové aktuality
Seu d´Urgell
3 min. čítania

Kajakárka Eliška Mintálová vyhrala preteky SP v Seu d'Urgell!

Eliška Mintálová.
Foto
TASR/Jakub Kotian

Slovenská reprezentantka vo vodnom slalome Eliška Mintálová prvýkrát v kariére vyhrala preteky Svetového pohára. V sobotu triumfovala v K1 na podujatí v španielskom Seu d'Urgell. Vo finále predviedla čistú jazdu a zvíťazila s náskokom šiestich stotín sekundy pred Austrálčankou Jessicou Foxovou a Taliankou Stefanie Hornovou (+0,87). Mintálová dosiahla svoje druhé pódiové umiestenie v SP v kariére, pred dvomi rokmi bola v La Seu tretia. Medzi kajakármi zvíťazil Peter Kauzer zo Slovinska.

Dvadsaťštyriročná Mintálová postúpila do finále deviatym najlepším semifinálovým časom. Začala v ňom sľubne, bez chýb, dravo a postrážila si aj nevyspytateľnú strednú časť, v ktorej ešte zrýchlila. Zajazdila čisto a v cieli mala náskok 0,06 s na olympijskú šampiónku Foxovú, ktorá štartovala ako prvá. Čas 99,36 s bol rýchlejší ako najlepší semifinálový výkon Španielky Maialen Chourrautovej a Mintálová tak mohla pomýšľať na víťazstvo. Napokon sa jej to podarilo, všetky zvyšné konkurentky sa zaradili až za ňu.

"Neviem, čo k tomu povedať. Cítim sa úžasne. Snažila som ísť na maximum, útočila som v každej bránke. Bola to veľmi vydarená jazda. Som veľmi šťastná z môjho výkonu, aj z hľadiska olympijskej kvalifikácie," povedala Mintálová, ktorá je zároveň aj líderka v internej olympijskej nominácii slovenských kajakárok.

"Už pri prejazde z prvej do druhej bránky som cítila, ako mi to pekne skĺzlo. Už vtedy som si povedala, že to môže byť dobrá jazda, aj keď som vedela, že o všetkom sa rozhoduje až v spodnej pasáži. Išlo sa mi fakt dobre, omnoho lepšie ako v semifinálovej jazde, cítila som ten sklz, ktorý mi predtým chýbal. Som neskutočne šťastná, ako to vypálilo, nečakala som, že môžem byť prvá," dodala pre JOJ Šport.

Už semifinále bolo konečnou stanicou pre Soňu Stanovskú, ktorá obsadila 20. priečku s odstupom 8,82 s na najrýchlejšiu Chourrautovú. Od postupu ju delilo 2,84 s.

Medzi mužmi sa z prvenstva radoval skúsený Slovinec Peter Kauzer, ktorý predviedol čistú jazdu Tridsaťdeväťročný Slovinec vyhral s náskokom 1,08 s pred Britom Joeom Clarkeom a Čechom Vítom Přindišom (+1,54). Slovenským reprezentantom sa nepodarilo prebojovať do finále. Z tria kajakárov skončil najlepšie Martin Halčin, ktorý obsadil v semifinále 16. priečku s mankom 3,21 s na najrýchlejšieho Španiela Traveho. Pripísal si dve trestné sekundy, pod čiarou postupu zostal o 1,40 s. Jakub Grigar obsadil 19. (+3,74) a Adam Gonšenica 35. priečku (+13,07).

Výsledky SP v Seu d'Urgell - K1 ženy, finále: 1. Eliška MINTÁLOVÁ (SR) 99,36 s (0), 2. Foxová (Austr.) +0,06 (2), 3. Hornová (Tal.) +0,87 (0), 4. Chourrautová (Šp.) +1,01 (0), 5. Liliková +1,18 (0), 6. Funková (obe Nem.) +2,42 (2).

Podujatia a športovci
Šport
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV