Športové aktuality
2 min. čítania

Viktória Chladoňová ukončila 16-ročné slovenské čakanie od medaily Petra Sagana

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Viktória Chladoňová (vľavo) na stupni víťazov na MS v cyklokrose v Tábore.
Foto
SZC

Slovenská cyklokrosárka Viktória Chladoňová získala na majstrovstvách sveta v českom Tábore bronzovú medailu. Ukončila tak šestnásťročné čakanie slovenského cyklokrosu na cenný kov zo svetového šampionátu, doteraz posledný získal v roku 2008 Peter Sagan.

Viktória Chladoňová patrila medzi favoritky pretekov junioriek. Túto úlohu potvrdzovala od začiatku pretekov. Spoločne s Céliou Geryovou z Francúzska a Cat Fergusonovou z Veľkej Británie si vytvorili od polovice prvého kola odstup na súperky. Pretekalo sa na blatistej mäkkej trati, povrch znepríjemňoval cyklokrosárkam jazdu. Rozhodlo sa v záverečnom kole, v ktorom Francúzka krátko pred cieľom v miernom stúpaní nastúpila a súperky už nedokázali reagovať. Chladoňovej sa mierne vzdialila aj Fergussonová a Slovenka, ktorá bola najmladšia z vedúcej trojice favoritiek, skončila na 3. mieste.

„Som šťastná a teším sa, že som získala bronzovú medailu. Pretekalo sa vo veľmi ťažkých podmienkach. Kľúčový bol záverečný výjazd, v ňom sa aj rozhodlo. Snažila som sa chytiť nástup Francúzky, ale už som nemala dostatok síl,“ povedala v prvom rozhovore pre ČT Sport Viktória Chladoňová.

Talentovaná cyklokrosárka a cyklistka je v poradí piatou rodáčkou zo Slovenska, ktorá získala na MS v cyklokrose cenný kov. Ešte vo federálnej ére sa medzi juniormi tešili Peter Hric (3. v roku 1983) a Ondrej Glajza (1. v roku 1984), ktorý navyše získal titul majstra sveta medzi amatérmi (1987). V ére samostatnosti získalo Slovensko na MS dve cenné kovy – obe strieborné. V roku 2006 bol druhý Róbert Gavenda a o dva roky neskôr Peter Sagan, ktorého zdolal v Trevise len Francúz Arnaud Jouffroy.

V kategórii junioriek sa zásluhou Chladoňovej stalo Slovensko po Holandsku, Kanade, Francúzsku, USA a Veľkej Británii len šiestou krajinu, ktorá má medailu z MS. Cenný kov z tejto kategórie nemá zatiaľ cyklokrosárska veľmoc Belgicko.

Ďalšia Slovenka Dorota Vojtíšková obsadila v Tábore 13. miesto, Sofia Ungerová bola 29.

Tagy
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV